Met SUPER7000 gaan we mooie dingen doen

super7000-wallpieceFoto: Wall art op het terrein van Super7000

De regen doet de autobaan glimmen. De files helpen ook niet echt. Tom Kortbeek (Kunstlab Arnhem), Katja van Groningen (A Body Issue) en Paul de Bruijn (Coehoorn Centraal) zijn onderweg naar ‚SUPER7000‘, onze partner in Düsseldorf. We willen nu eindelijk wel eens hun nieuwe ‚super‘ lokatie zien. En die hebben wij gezien.
Een verslag van een superplek en uitvalsbasis voor Arnhemse ondernemers die hun grenzen willen verleggen.

super7000-loodsFoto: Oliver Vaupel zoekt naar de juiste sleutel voor de Super7000 event-loods

Creatieve werkplekken, clubs en studio’s: SUPER7000
We waren heel nieuwsgierig naar de nieuwe lokatie van Super7000. Super7000 is een afsplitsing van onze Düsseldorfse samenwerkingspartner Garage Bilk. Dit afgesplitste deel is weer een fusie aangegaan met het Gewächshaus en vervolgens samengesmeed tot Super7000. Daarmee werkt Coehoorn Centraal samen met een veelzijdige creatieve werkplaats, de grootste in haar soort van Düsseldorf.
Wij worden in de regen opgewacht door Oliver Vaupel, partner in Super7000. We frommelen onze auto in de naastgelegen (gratis) parkeergarage, een vrachtwagen blokkeert helaas de ingang naar de parkeerplek van Super7000.
Het grijze poortgebouw van 4 etages oogt als een normaal zestiger jaren kantoorpand. Haar omvang is echter fors: hier kunnen velen hun creatieve werkplek vinden. De bouwvakker aan het werk zet de schuurmachine uit als we een van de lege etages oplopen. Zó, hier kunnen veel mensen werken. Trots vertelt Oliver dat ook de andere etages klaar worden gemaakt voor creatieve ondernemers, in alle takken van sport.

super7000-loods-binnenFoto: Een deel van de loods met kansen en vele mogelijkheden

Is deze loods ook van Super7000?
Het is even zoeken naar de juiste sleutel. We kennen dat van Coehoorn: bossen sleutels bij je van al die ruimten. Maar een van de sleutels blijkt gelukkig te passen. Een behoorlijk authentieke loods opent zich. Hier en daar is een ondersteunende balk aangebracht. Het is een loods met een duidelijke tekening van haar intensieve geschiedenis. ‚Maak je geen zorgen, die balk zal niet op je hoofd vallen.‘ We vertrouwen op de Duitse degelijkheid. Maar die loods is gaaf. We zien het al voor ons. Hier kunnen wij gezamenlijke events organiseren. Van mode-events, expo’s, en party’s. ‚Hebben die mensen aan de overkant dan geen last als hier de speakers opengaan?‘, vraag ik wat bezorgd. ‘Nee’, zo bezweert Oliver, ‘de woningen aan de overkant staan op een voormalig industrieterrein en daar gelden andere normen. De vrachtwagens die de hele dag af en aan rijden, maken meer lawaai’.
We lopen door een wel heel apart stukje Düsseldorf, een rauwheid die je hier nergens meer vindt. We lopen langs kleine oefenruimten voor muzikanten, een oude garage en een open terrein grenzend aan de spoorlijn Arnhem – Düsseldorf.

super7000-planFoto: De plannen voor het grote complex

Een wijk vol mode en andere (grote) creatieve ondernemingen
We maken een looprondje door de wijk. We passeren een fabriek van Mercedes. Een van de best lopende vestigingen.
We steken de straat over en de wijk verschiet van kleur. Glimmende kantoren met labels uit de mode- en reclamewereld. Hier wordt mode ingekocht voor de grote Duitse warenhuizen.
Maar er is een probleem. Men wil vernieuwing, maar die komt niet van de grond. Het systeem van de grote aantallen (Katja van Groningen: ‚30% van de geproduceerde confectie wordt nooit verkocht en wordt vernietigd‘) en een gebrek aan vernieuwende mode-designers in Düsseldorf remmen de noodzakelijk geachte innovatie in de mode. Duurzame mode wordt nu nog alleen met de mond beleden.
En zoals al geconstateerd tijdens het eerdere bezoek van Düsseldorfse ontwerpers en gemeentelijke beleidsmakers van de stad Düsseldorf aan Coehoorn Centraal, ligt hier een kans voor beide steden.
Waar Arnhem een groot aantal vernieuwende mode-ontwerpers kent, maar geen verkoopkanalen, is de situatie in Düsseldorf precies andersom. De Düsseldorfse modewereld snakt naar vernieuwing. Wie in die wereld echter werkzaam is, trekt uit Düsseldorf weg naar Berlijn. Hipperderpip, maar met zijn allen op een armzalig kluitje.
Hier kunnen baanbrekende Arnhemse ontwerpers wel wat vernieuwing brengen en bijvoorbeeld het Arnhemse Maison des Faux (zie video) voor de nodige opschudding in de Duitse modewereld zorgen.

Video: The Much Much (Maison des Faux) zorgt voor opschudding in de Parijse modewereld

Nieuwe ronde voor de samenwerking
De zomervakanties en alle ontwikkelingen bij onze collega’s van Super7000/Garage Bilk hebben even een periode van stilte veroorzaakt over de Duits-Nederlandse samenwerking. Zoveel is na vandaag wel duidelijk: we gaan gewoon verder en we moeten de kansen pakken.
Niet alleen voor de mode. De Duitse economie is groot, kapitaalkrachtig en zo dichtbij. Terwijl heel Nederland zich blind staart op de propvolle, wellicht oververzadigde ‚kansen‘ in de Randstad, durven maar weinigen oostwaards te kijken. Arnhem slaapt al jaren op dit punt. Veel lippendienst, maar weinig houtsnijdende acties en tranentrekkende financiële ondersteuning voor wie de deuren naar onze buren van Nordrhein-Westfalen wil openen. De pot met goud van €235 miljoen van de nieuwe INTEREG-subsidieregeling is onbereikbaar voor de kleine ondernemer. Alleen grote bedrijven kunnen mensen vrijmaken om zich door de bureaucratie van deze regeling te worstelen.
We zullen beide steden, Arnhem en Düsseldorf meer achter de broek gaan zitten om minder (en betere) beleidsnota’s te schrijven en met meer middelen over de brug te komen. Tevens zullen wij meer Arnhemse ondernemers uitnodigen om hun grenzen samen met ons en onze Düsseldorfse partners te gaan verkennen. De springplank ligt klaar: wie wil de grote sprong wagen?

super7000-burenFoto: Een van de vele mode-buren van Super7000

Heb jij belangstelling om over de grens te kijken? Super7000 en Coehoorn Centraal helpen je graag verder.
Mail ons even op paul@coehoorncentraal.nl en we maken een afspraak.