Garage Bilk (Düsseldorf) en Coehoorn Centraal gaan samenwerken

garagebilk
Foto: een druk bezochte FuckUp Night bij Garage Bilk in Düsseldorf

Het is zover: Garage Bilk en Coehoorn Centraal gaan samenwerken om ondernemers aan beide zijden van de grens mogelijkheden te bieden in de andere markt een start te maken.

Over de schutting kijken
Het kan geen kwaad om eens over de schutting te kijken. Ook voor Arnhemse ondernemers en zelfstandigen. En wat ligt dan dichterbij dan de Duitse buren?
Daarom zijn wij een spannende samenwerking aangegaan met Garage Bilk uit Düsseldorf. We kunnen onze ondernemers van Coehoorn Centraal daarmee dan ook speciale nieuwe diensten aanbieden.
Eenmaal per maand zal Oliver Vaupel van Garage Bilk uit Düsseldorf hier in Coehoorn & Co aanwezig zijn om vragen van ondernemers te beantwoorden: Hoe werkt het in Duitsland? Welke mogelijkheden biedt de grote Duitse markt voor Nederlandse (startende) ondernemers. Welke samenwerkingsmogelijkheden met Duitse startups kunnen zinvol zijn? Of hoe krijg ik überhaupt contact met Duitse ondernemers? Er zullen zeker vele vragen zijn.
Omgekeerd is die belangstelling ook groot. Daarom zal, eveneens eens per maand, Paul de Bruijn van Coehoorn Centraal werkzaam zijn bij Garage Bilk in Düsseldorf en daar voor vragen en uitwisseling beschikbaar zijn.
Dit project wordt niet gesubsidieerd en wordt financieel gedeeltelijk door Stichting Coehoorn Centraal ondersteund en zal verder op basis van eigen ondernemerschap en betaalde dienstverlening mogelijk worden gemaakt.

Wat is Garage Bilk eigenlijk?
Garage Bilk is een co-workingplek in Düsseldorf. Een professionele werkplek voor creatieve ondernemers. Garage Bilk is enkele tramhaltes van Düsseldorf Hauptbahnhof gevestigd op de Bilker Allee 217. Verscholen achter een poort ligt daar een voormalige autogarage. Op een oppervlakte van 500 m2 kan men van 9:00 – 23:00 geconcentreerd werken, nieuwe mensen leren kennen en daarbij profiteren van een professionele werkomgeving. Er is Wifi (in het Duits: WLAN), printers en ruimten voor seminars en creatieve bijeenkomsten zijn flexibel te boeken.
Maar het belangrijkste zijn de waardevolle contacten die hier kunnen ontstaan en kunnen uitmonden in gezamenlijke projecten of opdrachten. In een stedelijke omgeving met kunstenaars, ateliers, film- en TV-productiebedrijven, grote reclamebureau’s en internetbedrijven is Garage Bilk een uitstekend startpunt voor de stap naar de Duitse markt.
(Verklaring Garage Bilk over de samenwerking.)

Waarom Düsseldorf?
Düsseldorf ligt op 70 minuten reisafstand met de ICE of 80 minuten met de auto. Niet zo heel veel meer dan bestemmingen in de Randstad.
Ken je Düsseldorf nog niet? Dan kan deze website ‚Düsseldorf voor beginners’ je zeker verder helpen.
Düsseldorf is de hoofdstad van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, met haar inwonertal van 17 miljoen net zo groot als Nederland. Het is de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland en binnen een straal van 500 km wonen 150 miljoen Europeanen, 35% van het totaal aantal inwoners van de EU. Düsseldorf telt maar liefst 5.000 internationaal opererende ondernemingen. De stad is vooral bekend om mode en media.
Voor de Arnhemse (Nederlandse) mode-ontwerpers is deze stad belangrijk als ‚catwalk van Europa’. Men zegt wel eens in Düsseldorf wordt bepaald wat de Duitser morgen draagt.
Voor designers (web en grafisch) is Düsseldorf het Mekka voor en van mediabedrijven. Zitten in het nabij gelegen Köln vooral de grote omroepbedrijven zoals de WDR-televisie en WDR-radio, in Düsseldorf zijn talrijke reclamebureau’s gevestigd, waaronder de grootste van Duitsland.

Eerste contactdag in Düsseldorf: vrijdag 29 januari. Meer informatie via Paul de Bruijn.

Events in Düsseldorf
Garage Bilk en haar partners organiseren vele voor (startende) ondernemers zeer interessante bijeenkomsten, netwerkmomenten, workshops en dergelijke. Wij houden de ondernemers van Coehoorn Centraal op de hoogte via onze kanalen via Twitter, Facebook en deze website.
Als er voldoende belangstelling is regelen wij in overleg collectief vervoer.

Wat kunnen wij voor je betekenen?
De samenwerking van Garage Bilk en Coehoorn Centraal biedt grensoverschrijdende ondernemers een aantal aantrekkelijke diensten:

  • het leggen van de eerste contacten met ondernemers in Düsseldorf, Köln of omgeving;
  • het bieden van (tijdelijke) kantoorruimte in Düsseldorf (zelfs eigen zakelijk adres);
  • ondersteuning bij een passende benadering van Duitse zakenpartners;
  • training in spreekvaardigheid in de Duitse taal;
  • deelname aan interessante events van Garage Bilk;
  • deelname aan te organiseren gezamenlijke businesstours.

En in welke taal wordt gecommuniceerd?
In de Euregio is het heel gebruikelijk dat bij ontmoetingen ieder in zijn eigen taal spreekt. Meestal is het verstaan van de andere taal veel eenvoudiger dan het spreken (laat staan schrijven). En als dat bij ontmoetingen in Garage Bilk aanvankelijk een probleem is, Oliver en Paul zijn beide in Duits, Engels en Nederlands aanspreekbaar. We zullen elkaar dus wel verstaan.

Das Lokett
Das Lokett is een initiatief om de belangstelling voor samenwerking zakelijk en cultureel met onze Duitse buren te bevorderen. Dat doe zij door het verspreiden van relevante informatie en het (in een later stadium) organiseren van speciale events. Coehoorn Centraal en Das Lokett zijn nauw verbonden. De hier vermelde diensten worden echter geleverd door Oliver Vaupel en Paul de Bruijn en gefaciliteerd door respectievelijk Garage Bilk en Coehoorn Centraal.


De hoofdlijnen van de gemaakte afspraken:

Düsseldorf en Arnhem
Oliver Vaupel van Garage Bilk in Düsseldorf en Paul de Bruijn van Coehoorn Centraal in Arnhem hebben de wens uitgesproken tot samenwerking en uitwisseling. Daartoe zal 
Oliver (vooralsnog) 1 maal per maand werkzaam zijn bij Coehoorn Centraal in Arnhem. Paul zal (vooralsnog) 1 maal per maand werkzaam zijn in Garage Bilk in Düsseldorf.

Doel
Doel van deze samenwerking is het versterken van de kontakten van (kleine) creatieve ondernemers aan beide zijden van de grens en de belangstelling voor elkaars markten te vergroten.

Dienstverlening (advisering)
Ondernemers kunnen kostenloos een eerste gesprek met een van beide adviseurs afspreken. Voor uitgebreidere advisering worden passende tarieven afgesproken.
Ingeval er opdrachten ontstaan zijn Oliver en Paul de opdrachtnemers. Garage Bilk en Coehoorn Centraal gelden als faciliterend organisator en lokatie voor de dienstverlening.
Het bereik van de activiteiten ligt in Nederland en Duitsland, met aan Duitse zijde het accent op Düsseldorf, Köln en het Ruhrgebiet. Beide adviseurs kunnen zowel in het Duits, Engels als in het Nederlands worden aangesproken.

Activiteiten
Interessante bijeenkomsten of events zullen over en weer via de eigen (social media) kanalen van Garage Bilk en Coehoorn Centraal bekend worden gemaakt.

Experiment
Deze samenwerking geldt voor een periode tot zomer 2016, waarna een evaluatie plaatsvindt.

Deutsch
Garage Bilk und Coehoorn Centraal haben folgendes vereinbart: 

Düsseldorf und Arnhem
Oliver Vaupel vom Coworkingspace Garage Bilk in Düsseldorf und Paul de Bruijn von Coehoorn Centraal, in Arnhem haben eine Zusammenarbeit vereinbart. Dazu wird Oliver (vorläufig) 1 Mal pro Monat in Coehoorn Centraal in Arnhem vor Ort sein und Paul wird (vorläufig) 1 Mal pro Monat in der Garage Bilk in Düsseldorf vor Ort sein.

Ziel
Ziel dieser Zusammenarbeit ist es, die Kontakte von (kleinen) Kreativ Unternehmern über die Grenze hinweg zu fördern und das Interesse für den jeweils anderen Wirtschaftsraum zu fördern. 

Unternemerberatung
Ein Anfangsgespräch ist für Unternehmer kostenlos, aber für aufwändigere Beratung sind Honorare zu vereinbaren. Falls Aufträge entstehen, sollten zunächst Oliver und Paul als Auftragnehmer gelten. Der Coworkingspace GarageBilk und Coehoorn Centraal sind Veranstalter und Raumgeber des Projektes.
Die Dienstleistung bezieht sich auf Die Niederlande und Deutschland, dort mit den Schwerpunkten Düsseldorf, Köln und dem Ruhrgebiet.
Beide Berater sind ansprechbar auf Niederländisch, Englisch und Deutsch.

Veranstaltungen
Als interessant eingeschätzte Veranstaltungen werden über Social-Media Kanäle und Blogposts geteilt. 

Experiment
Die Zusammenarbeit läuft bis Sommer 2016 auf Probe, danach werden die Ergebnisse ausgewertet.

Wir freuen uns auf die zukünftige Zusammenarbeit!