CC3 (De Coehoorn) aangehuurd

imageFoto: Gemeente Arnhem en Coehoorn Centraal tekenen huurovereenkomst CC3.

Het is wellicht het meest besproken pand in het project: De Coehoorn. Vanochtend tekenden de gemeente Arnhem en Stichting Coehoorn Centraal de huurovereenkomst van wat nu CC3 gaat heten. Daarmee is Coehoorn Centraal nu verantwoordelijk geworden voor de exploitatie van dit historische pand.

Een pand met historie
De Coehoorn, welke Arnhemmer kent dit pand niet? Welke vereniging heeft niet minstens één keer vergaderd in dit karakteristieke pand in hartje Arnhem? De laatste bekende gebruiker van het pand, de Volksuniversiteit, heeft vele Arnhemmers kennis laten maken met De Coehoorn. De Volksuniversiteit is inmiddels gehuisvest in Rozet.
De eerste gebruiker was, al in 1930, het ‘Tekengenootschap Kunstoefening‘, mogelijk te beschouwen als voorloper van de huidige Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ.

Educatie kern van CC3
Als één aspect opvalt is het wel dat educatie in de breedste zin van het woord thuis hoort in dit pand. Dat is ook precies wat Coehoorn Centraal als ambitie heeft. Het hele project draait om de versterking van de ‘kleine’ ondernemers in de Arnhemse creatieve sector. Daar hoort niet alleen betaalbare (is niet hetzelfde als goedkope) werkruimte bij, een stimulerende, op samenwerking en interactie gerichte werkomgeving bij maar ook het delen van ervaringen en kennis. En dat laatste moet in CC3 gaan gebeuren.
Uitdaging daarbij is om een sluitende exploitatie te bereiken voor een pand dat in meerdere opzichten niet de goedkoopste in zijn soort is. Door een uitgekiend gebruik zullen de idealen van Coehoorn Centraal moeten worden verenigd met kostendekkende opbrengsten. Dit zal voor sommige (voormalige) gebruikers betekenen dat de tarieven niet meer dezelfde kunnen zijn als in de tijd dat de gemeente verantwoordelijk was voor de exploitatie.

Op het snijvlak van cultuur, kunst en ondernemerschap
CC3 wordt steeds meer de basis voor opleidingen, cursussen of andere vormen van kennisdelen op het snijvlak van cultuur, kunst en ondernemerschap. Wij denken dat de kracht van Arnhem ligt op een elkaar versterkende werking van die drie elementen. De werknaam voor deze gedachte is de Coehoorn College. Maar voel je vrij om tussen Coehoorn en College, Art, Culture en Creative te plaatsen.
We zoeken naar een mix van grote en kleine kennisaanbieders, van ‘echt’ tijdelijke en langtijdelijke initiatieven. Een deel van CC3 zal daarom voor vaste huurders beschikbaar worden gesteld, mits zij passen in de gedachten van de Coehoorn College.

Meer weten of belangstelling?
Als je meer wilt weten over de college en wellicht zelf daar deel van wilt zijn, mail dan even naar paul@coehoorncentraal.nl of peter@coehoorncentraal.nl.
Wil je een inspirerende dag(deel) in CC3, neem dan even contact op via reserveren@coehoorncentraal.nl.