Een eerste kijkje in de toekomst van Coehoorn

Coehoorn panden & plekkenEen overzicht van het gebied en de meest strategische panden en plekken ©

Het werd een druk bezochte avond daar in Coehoorn. Paul de Bruijn en Peter Groot deelden voor het eerst hun ideeën met het gebied met belangstellenden. En die waren er genoeg.

De overheid moet naar een andere verhouding met de burger
De manier waarop burgers met elkaar en burgers met de overheden omgaan, is nu al drastisch aan het veranderen.
En dat is ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid opgevallen. Dit prestigieuze adviesorgaan van de regering staat niet bepaald bekend om revolutionaire uitspraken. Zelden halen rapporten van dit orgaan het nieuws. Maar het rapport ‘Vertrouwen in burgers’ lijkt een uitzondering. Met de vele kritische opmerkingen over de overheid, had het rapport ook geschreven kunnen worden door leden van de Occupy-beweging.

De komende twee maanden
In de komende tijd moet de ‘overdracht’ met de gemeente vorm worden gegeven. Wat houdt dat precies in? Hoe gaat dat met verantwoordelijkheden, kosten, risico’s, omgang met bewoners en ondernemers in de buurt. En nog zoveel vragen.
Tot die tijd zullen Paul en Peter alle toegezonden ideeën en plannen opslaan omdat toezeggingen nog niet kunnen worden gedaan.
Neemt niet weg dat kortlopende initiatieven nu al de ruimte moeten kunnen krijgen en waar mogelijk al zo snel mogelijk gerealiseerd moeten worden.

Besturen en beheren, hoe doe je dat?
Er zijn diverse manieren om naar een verantwoord beheer en bestuur te komen. Er wordt gedacht aan een vereniging, stichting of corporatie. Daarbij gaat het om een goede mix tussen het bewaken van het idee achter het nieuwe Coehoorn en een invloed van alle participanten.
Na het oprichten van een rechtspersoon moet een overeenkomst tussen gemeente en de rechtspersoon de overdracht bezegelen.

Hulpaanbod
Van alle kanten wordt inmiddels hulp aangeboden: doe-hulp en denk-hulp. Op het terrein van vastgoedrecht, recht, nieuwe economische systemen, gemeentelijke planologie, stedenbouw, architectuur enz. wordt belangeloos bijstand aangeboden, hulp die goed kan worden gebruikt in dit complexe project.
Wie ook denkt op de een of andere manier te kunnen ondersteunen, kan zich aanmelden bijpaul@bureaudebruijn.nl.

Concrete plannen
Nu al zijn er concrete plannen voor horeca, stadstuin en een centrum voor de creatieve industrie. Helaas kunnen daarvoor nog geen toezeggingen worden gedaan. Dat zal uiteindelijk pas kunnen nadat er een rechtspersoon is ontstaan. Alle plannen worden straks zorgvuldig gewogen en vooral bekeken op interactie met de wijk en openbaarheid van het in gebruik genomen pand.
Mogelijk komt er een open marktdag van initiatieven die zich dan kunnen presenteren.

Informatievoorziening aan de wijk
Het is heel belangrijk dat de wijk betrokken wordt bij de ontwikkelingen in Coehoorn en er deel van gaan uitmaken.
Zodra er voldoende informatie is en middelen, zullen de bewoners en ondernemers in de wijk nadrukkelijk bij de ontwikkelingen worden betrokken. Eerst nog moet er meer duidelijkheid komen over de exacte wijze van overdracht vanuit de gemeente.
Vooralsnog zal de informatie via deze site verlopen en via Facebook.com/Coehoorncentraal.


Paul de Bruijn, met schuinachter Peter Groot, presenteren de ideeën met Coehoorn. (Foto: Niels Springeling)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*