Das Gegenteil von Grau, burgerinitiatieven in het Ruhrgebied.

De vertoonde film is Engels ondertiteld

Braakland en leegstand, anonimiteit en eenzaamheid, verlatenheid in de grote stad. Hoe ga je daar mee om? Steeds meer mensen wachten niet op de overheid, maar ontdekken tal van manieren om zelf grip te krijgen op beschikbare ruimte in hun directe woonomgeving.

Filmmaker Matthias Coers maakte samen met ‘Recht auf Stadt Ruhr’ een prachtige filmdocumentaire over verschillende initiatieven in de urbane niches van het Ruhrgebied.

De film neemt je mee kris-kras door het Ruhrgebied en laat je kennis maken met een twintigtal ecologische, sociale en vrijstaatinitiatieven. Vanuit onafhankelijkheid, zelfbeschikking en het collectief opgezet.

Iedereen denkt dat er veel in Berlijn gebeurt, maar ook in het Ruhrgebied gist het en dat wilde filmmaker Matthias Coers, zelf woonachtig in Berlijn, ook graag met Das Gegenteil von Grau laten zien. Zie ook hier voor meer informatie over de film en de filmmakers.

De filmdocumentaire is eind maart 2017 in première gegaan in het Ruhrgebied. Ruhrfrau Sonja Scholten was erbij en haalde in overleg met de filmmakers de film naar Arnhem. De film toert op dit moment door verschillende delen van Duitsland en voor een groot aantal steden in Europa staat uitzending ook op de rol. Maar wij zullen de eerste stad buiten Duitsland zijn, waar deze film wordt vertoond! En daarmee ook de première voor Nederland!

Het recht op je stad in eigen handen nemen. De film wil bewoners stimuleren op te staan en te gaan voor zaken die ze nastreven of belangrijk vinden. In Arnhem kunnen we geen betere plek bedenken dan de wijk Coehoorn. Het lijkt ons fantastisch om met elkaar deze film te bekijken om daarna met elkaar het recht op eigen stad te bediscussiëren.

Wil je er op 13 juni bij zijn? Stuur dan voor 10 juni een mail naar Sonja Scholten via info@citydna.nl. Laat tegelijkertijd weten of je bent aangesloten bij de organiserende partijen of student bent. Je betaalt dan 5 euro. Overige bezoekers betalen 7,50 entree.

Wanneer: Dinsdag 13 juni
18.30 uur: Zaal open
19.00 uur: Aanvang film: Das Gegenteil von Grau (Duits gesproken, Engels ondertiteld)
20.30 uur: Debat: Wat betekent recht op de stad nu in de praktijk?
22.30 uur: Sluiting

Locatie: Coehoorn Centraal, CC3-De Coehoorn, Coehoornstraat 17

Entree:
€ 5 euro voor leden organiserende partijen en studenten,
overige bezoekers, € 7,50

De filmavond van 13 juni is een gezamenlijk initiatief van CityDNA, Coehoorn Centraal, DTO en Ruimtemakers Oost (GSRO).