Nieuwe fase samenwerking Coehoorn en Super7000

Tom en Stefanie van KunstLAB Arnhem aanwezig op een eerdere meetup van Garage Bilk, nu Super7000.

Tijdens een bezoek van Tom Kortbeek en Paul de Bruijn op 23 maart 2017 aan Oliver Vaupel van Super7000 in Düsseldorf, zijn plannen gesmeed om de samenwerking in een startup verder vorm te geven. Het gesprek vond plaats in het bijzijn van een Düsseldorfse investeerder.

Coehoorn slaat de brug naar Nordrhein-Westfalen
De contacten tussen Coehoorn Centraal en Super7000 (eerder Garage Bilk) bestaan alweer ruim 2 jaar. We kunnen het moeilijk begrijpen waarom er over een weer zoveel kansen blijven liggen om elkaars markten te verkennen. Vanuit deze verbazing zijn deze contacten tot stand gebracht.
Binnenkort organiseert de stad Düsseldorf haar jaarlijkse Startup Woche. In een event met 90 programma-onderdelen is alles te horen en zien dat van belang is voor startups in Duitsland, waar ze ook vandaan komen. Coehoorn Centraal is door Super7000 gevraagd aan een van de onderdelen deel te nemen.
We spraken daarom vandaag met Oliver Vaupel van Super7000 en de organisator (en zelf investeerder) van een pitch waarin startups zich voor angel-investors kunnen presenteren.

Het gesprek nam een verrassende wending…
In mei vindt als onderdeel van de Düsseldorf Startup Woche een 7-tal pitches plaats van startups die zich voor investors kunnen presenteren. Het is voor creatieve startups niet eenvoudig om aan investeringsgelden te komen, zeker niet in Duitsland. Investeerders zijn daar erg voorzichtig. De investeerder: ‘Alles draait hier om zekerheid, we spelen altijd op safe.’ De kritische ondertoon was niet te missen.
Al pratend aan de Super7000-keukentafel (foto links) over hoe we dat aan wilden pakken, kwam het idee naar voren om de pitch namens de beide Creative Centers te doen: Coehoorn Centraal en Super7000.

Samenwerking als startup?
De investeerder/organisator ziet de samenwerking met het Arnhemse Coehoorn Centraal wel zitten: ‘Het is toch wel uniek dat deze grensoverschrijdende samenwerking tot stand is gekomen en al meer dan 2 jaar stand houdt. Waarom gaan jullie samen niet een startup beginnen?’ Een plan was geboren.
Met deze samenwerking als zelfstandige startup willen Super7000 en Coehoorn Centraal een service-organisatie opzetten die ondernemers over en weer actief ondersteunt bij grensoverschrijdend ondernemerschap.
De organisatie moet los komen de staan van de founding fathers Coehoorn Centraal en Super7000. Niet in de laatste plaats omdat Coehoorn Centraal nog niet verzekerd is van een toekomst na 1 september 2018. Het is ook hierom dat het werkgebied zich niet tot de beide steden zal beperken, maar zich uitstrekt tot Nordrhein-Westfalen en Nederland, beide 17 miljoen inwoners en dus even grote markten.
De cross-border organisatie zal zich zowel in Düsseldorf en Arnhem vestigen. Dat laatste voorzover en voor zolang Coehoorn blijft bestaan. Mogelijk dat bij het opheffen van het Coehoorn-project na 1 september 2018 een andere Nederlandse vestigingsplaats meer voor de hand ligt.

Marion Strehlow uit Düsseldorf ervaart de eerste proefversie het in Coehoorn ontwikkelde Tactile Orchestra.

‘Coole stad, dat Arnhem’
Het eerdere bezoek van vertegenwoordigers van de Stadt Düsseldorf en de creatieve sector van deze stad aan Coehoorn Centraal in juni 2016, maakt ook nog na een jaar diepe indruk. We spraken tijdens ons bezoek aan deze stad Marion Strehlow (foto). Zij was als mode-ontwerpsters een van de bezoekers aan Coehoorn Centraal. Vandaag werkt zij aan een tijdelijke expo op een toplokatie in de dure binnenstad van Düsseldorf. ‘Ik ben nog steeds onder de indruk van Coehoorn Centraal. Wat is daar allemaal zag had ik nooit achter Arnhem gezocht. Duitsers passeren de stad altijd op weg naar Amsterdam, maar stoppen er eigenlijk nooit. Ik wil nu projecten gaan doen in Arnhem. Mijn partner (die ook in Coehoorn was) is ook zo enthousiast.’ Een afspraak met de modewereld van Arnhem om samen coole projecten op te zetten ligt dan ook voor de hand.

Na een dagje Düsseldorf is duidelijk dat deze Nederlands-Duitse samenwerking in de creatieve sector alleen mogelijk is door het bestaan van Coehoorn Centraal. Dat werd ook in ons gesprek met de investeerder nog eens onderstreept: zonder Coehoorn hadden we hier niet gezeten.