Coehoorn & Co op bezoek in Düsseldorf

garagebilk
Foto: Een overvolle zaal voor de derde editie van de ‘FuckUp Night’ in Garage Bilk in Düsseldorf

Coehoorn & Co wordt de naam van de flexibele werkplekken in Coehoorn. Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de best gelegen samenwerkingsplek in Arnhem. De locatie zal zijn in CC2, Bergstraat 33. 
Gisteren bezochten Stefanie Hesseling, Tom Kortbeek (het team van Coehoorn & Co) samen met Paul de Bruijn een mogelijke samenwerkingspartner in Düsseldorf. Een bezoek dat naar meer smaakt.

Garage Bilk
Het is even zoeken op de Bilker Allee in Düsseldorf. We moeten zijn op nummer 217. Bij het zien van het eerste naambordje ‘Bilker Allee’ stelt onze navigator Tom dat de bestemming is bereikt. We letten niet op de huisnummers. We denken nog 200 m verwijderd te zijn van Garage Bilk als we onze laatste muntgeld in de parkeermeter stoppen.
Maar na 10 minuten sjouwen blijkt nummer 217 nog wel erg ver weg te zijn. We zijn die Nederlandse straten gewend, maar zo’n Düsseldorfse allee, kan knap lang zijn. We lopen terug en rijden nog een aardig eind verder tot we nummer 217 op de gevel zien staan. Bijna verstopt achter een poort en een 100 m diep achtererf, ligt Garage Bilk. Een co-workingplek in Düsseldorf.

Co-working in Düsseldorf nog zeldzaam
We worden gastvrij ontvangen door teamleden Kristin Parlow en Yvonne Firdaus. Later zou ook Oliver Vaupe, die ons heeft uitgenodigd, zich bij het team voegen. We krijgen een korte rondleiding en maken kennis met een van de schaarse samenwerkingsplekken in Düsseldorf. Nee, voor co-working moet je in Berlijn zijn, zegt Yvonne. Daar kan geen Duitse stad tegenop.
Düsseldorf is een rijke stad en ook wat formeel. Altijd in concurrentie met de carnavalsstad Keulen, waar de sfeer losser is. Het vestigen van een co-workingplek in Düsseldorf is niet eenvoudig. De huurprijzen van kantoren zijn, ondanks de leegstand, bizar hoog. Garage Bilk vraagt daarom voor een kleine werkruimte van 6m2 €280,00 per maand, wel inclusief (redelijk) internet, verwarming en gebruik van gemeenschappelijke ruimten. ‘Oh, vinden jullie dat veel?’, vraagt Yvonne als ze onze verbaasde gezichten ziet. ‘We komen amper uit met dit soort prijzen’, vervolgt ze.

FuckUp Night
Oliver Vaupe heeft ons uitgenodigd voor de derde editie van de ‘FuckUp Night‘. Een avond waarop ondernemers vertellen waar ze leerzame blunders hebben gemaakt. De avond blijkt de drukstbezochte ooit, stelt Oliver. Ook de lokale pers is aanwezig.
Een aantal goede sprekers meldt zich met hun blunders. Met natuurlijk niet altijd direct aan de ondernemer aan te rekenen vergissingen. Maar het zijn altijd leerzame momenten. Vooral gretige financierders komen er deze avond slecht van af en blijken het nogal eens bont te maken met hun voorwaarden en gedragingen.
We merken die avond weinig van de vermeende formele houding van Duitsers. Ze zijn open, openhartig en erg makkelijk aanspreekbaar. Ofschoon Duits de voorkeur heeft, werkt Engels in veel gevallen ook.

Wat zien Düsseldorfse designers in Nederlandse ontwerpers?
‘Wij willen graag met jullie samenwerken. Jullie werken zo anders’, zegt Oliver. ‘We stellen ons in Duitsland vooraf te veel vragen. Jullie experimenteren meer. Neem de Fairphone. Jullie doen het gewoon. Wij vragen ons eerst af wat zou T-Mobile er van vinden? Wat zijn de juridische gevolgen?’ Oliver kijkt daarom uit naar samenwerking met Arnhemse designers.
Soms lijken Nederlanders de zakelijke kant van hun creatieve onderneming te lang opzij te schuiven. Wellicht kunnen we daar nog iets van de Duitse creatieven leren.

Das Lokett: de brug naar Duitsland
Het is niet eenvoudig om contacten te leggen met andere ondernemers of designers over de grens. De taal is natuurlijk al één barrière, de wat andere werkwijze bij de oosterburen kan een tweede onwennige drempel vormen.
Als onderdeel van het streven van Coehoorn Centraal om de contacten met Düsseldorf en het Ruhrgebied (Düsseldorf is nadrukkelijk géén Ruhrgebied) aan te halen, hebben William van Giessen en Thijs Bisschops ‘Das Lokett’ in het leven geroepen.
Das Lokett moet een burg slaan tussen creatieve ondernemers in Arnhem en Düsseldorf en het Ruhrgebied. Hoe het loket verder wordt ingevuld is nog open voor goede ideeën. Te denken valt aan een mogelijkheden tot het volgen van lessen Duits, informatie over omgang met Duitse ondernemingen, de weg wijzen over de grens en de eerste contacten leggen.
Als je goede ideeën hebt, laat het maar weten op contact@daslokett.eu. Meer informatie (binnenkort) op daslokett.eu of Facebook.com/daslokett.