Gesprek over klachten over geluid

coehoorn_stellaFoto: Café Stella by Starlight

Afgelopen vrijdag spraken een aantal bewoners met de gastheren van café Stella by Starlight. Aanleiding waren klachten van een aantal direct omwonenden over geluid bij het café. Een kort verslag.

Ook beperkt geluid kan knap irriteren
Iedereen kent wel voorbeelden waarbij ook maar het geringste geluid behoorlijk kan gaan irriteren. Wat de een aanvaardbaar vindt, of zelfs niet eens opmerkt, werkt de ander op de zenuwen. Het gesprek van afgelopen vrijdag ging dan ook niet over de vraag hoe erg het geluid is. Er is geluid, er zijn klachten, dus dachten de gastheren van Stella by Starlight, gaan we er voor zitten.
Wat als een klant, of een groepje klanten, besluit even een sigaretje te gaan roken? Dat kan dus niet in het café. Vrolijk gemutst gaan ze naar de achtertuin van Stella by Starlight. Het gesprek zet zich daar voort. Inmiddels is het al over 23.00 uur. De buurt slaapt of maakt aanstalten om het bed op te zoeken. In de doodse stilte achter het café (er rijdt daar geen verkeer), klinkt het voortgezette gesprek alsof je er (bijna) naast staat.
Of na een gezellige avond stapt een aantal klanten, nog de jas aantrekkend, al afscheidnemend de straat op. Daar wordt het gesprek nog even afgerond. Net even te luid. De irritaties bij de omliggende bewoners zijn een feit.

Een goede buur
Coehoorn Centraal en alle partijen betrokken bij het project zoals Stella by Stella, willen maar één ding: een goede buur zijn. Het project is een project om creatieve ondernemers met elkaar te verbinden zodat ze kunnen groeien. Het project is niet bedoeld een nieuw uitgaansgebied op te zetten. Dat laten we graag aan onze overburen van de Korenmarkt over. De vraag die wij onlangs kregen of er nog meer horeca in het projectgebied komt, kunnen we direct negatief beantwoorden.
We zijn meer geïnteresseerd in een bruisend ondernemersklimaat, een prettig park, een (in de toekomst) een mooie wijk door aanpassing van de openbare ruimte.
In september zal de gemeente starten met overleg met de bewoners en ondernemers van Coehoorn (Centraal) over de herinrichting van de wijk. Immers dan moet het Centraal Station, na een te lange bouwtijd, open gaan. De wijk krijgt dan de kans na zo lang weer een mooie, verkeersarme, buurt te worden waar het prettig wonen en werken is.

Afspraken over geluidsoverlast
Wij houden de buurt op de hoogte van veranderingen rondom isolatie en geluid. Want Stella by Starlight zal samen met Coehoorn Centraal nagaan wat bouwkundig te doen is aan beperking van ongewenst geluid. Er wordt gedacht aan een geluidswerende sluis aan de achterzijde van het café. Na 23.00 uur zullen er geen groepen klanten meer in de achtertuin zijn. Verder zullen klanten ook op andere wijze worden gewezen om ook een ‘goede buur’ te zijn en buiten hun geluid te beperken.
We moeten ons natuurlijk wel realiseren dat de lokatie, in hartje Arnhem, op 100 meter van het Centraal Station, altijd meer rumoer zal kennen dan een stille buitenwijk. Mensen zullen door de wijk lopen en met elkaar spreken.
Stella by Starlight en Coehoorn Centraal zullen er echter alles aan doen wat mogelijk en redelijk is om onnodig lawaai te beperken.

Wilt u de gemaakte afspraken nalezen, dan kan dat in dit document (pdf).

Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen dan kunt u zich wenden tot:
Stella by Starlight via info@stellabystarlight.nl of Coehoorn Centraal via info@coehoorncentraal.nl. Binnenlopen bij Stella by Starlight kan uiteraard ook. Steven, Ruben en hun team staan u graag te woord.

Klagen is uw recht, maar alleen in gesprek komen we tot oplossingen.

De gastheren van Stella by Starlight en Stichting Coehoorn Centraal.