Park geeft kleur aan Koningsdag

coehoorn_stadspark_koningsdag14
Publiek neemt het nieuwe park in haar bezit en geniet van de zon in hartje Arnhem.

Koningsdag 2014 werd de eerste dag dat mensen letterlijk bezit namen van het jongste park van Arnhem: Stadspark Coehoorn.
Het was echter niet de eerste keer dat er leuke gebeurtenissen waren in het park, maar zo massaal is het park nog niet eerder gebruikt. Lekker zittend of liggend in de zon, leken de bezoekers op zoek naar een meer rustige variant van Koningsdag in Arnhem.

Het park is net een half jaar oud. Op 8 november 2013 opende staatssecretaris Sharon Dijksma het door NL Greenlabel tot stand gebrachte park. De op de opening volgende winter stelde de groenliefhebbers danig op de proef, ze konden hun groene vingers nog niet echt loslaten op het park.
De aanleg was een huzarenstukje. In amper twee weken veranderde een parkeer- en opslagplaats in een heus stadspark.

Maar het park is nog niet af…
Het park moet nog verder levend onderdeel worden van haar omgeving. Zo’n plek kan voorzien in vele behoeften.
Ontspanning: lekker zitten in het park, jeux de boule spelen, balletje trappen;
Ontmoeten: kleine activiteiten, zoals de onlangs gehouden historisch avond waarbij mensen elkaar ontmoeten en herinneringen ophalen;
Sport: kleinschalig sportactiviteiten voor jong en oud;
Wijkactiviteiten: door de buurt georganiseerde activiteiten;
Schoolprogramma’s: eigen moestuin bijhouden en leren over groen(te).

Hekken en openbaarheid
Er is gesproken over de hekken om het park: moeten die weg of blijven? En is het park nu openbaar of niet?
Voorlopig zullen de buitenhekken om het park blijven staan. Wij willen graag het park openstellen voor kinderen van de naastgelegen school. Zo kunnen kinderen in de schoolpauzes lekker in het park spelen. Het is daarvoor noodzakelijk dat de buitenhekken in die pauzes afsluitbaar zijn. Ook zijn er moestuinen die wij graag tegen vandalisme willen beschermen.
De tussenhekken zullen stapsgewijs verdwijnen, zodat er één groot park ontstaat waaraan CC1, Stella by Starlight, de school, een aantal woningen aan de Bergstraat en CC2 (voormalige SKAR-pand) komen te liggen.
Gemeente, de school en stichting Coehoorn Centraal hebben hierover afspraken gemaakt.
Is het park daarmee openbaar of niet?
Ja, het park blijft een openbaar park. Over de openstelling van het toegangshek zullen met de wijk afspraken worden gemaakt. Immers lijkt het verstandig om een park zo dicht bij het uitgangsleven gelegen, ’s nachts af te sluiten.