Coehoorn Centraal in 2015

coehoorn_peter_dakFoto: Mede-initiatiefnemer Peter Groot hijst de Coehoornvlag op CC5.

Geeuw, wat een slaapverwekkende titel: ‘Coehoorn Centraal in 2015’. Maar schijn bedriegt. 2015 zal alles behalve slaapverwekkend zijn.
Een kort doorkijkje van wat 2015 voor Coehoorn Centraal kan brengen.

De hut bijna vol!
Het is bijna gedaan met de nog verhuurbare ruimten in Coehoorn. CC4 is met de lopende aanvragen vermoedelijk in het eerste kwartaal geheel verhuurd. Ook de verhuur van CC3 – De Coehoorn verloopt voorspoedig. Daar hebben wij inmiddels een aantal hele mooie partijen mogen begroeten werkzaam in ruimtelijke concepten, mode, incubator, product design. CC3 is bestemd voor partijen die zichtbare producten of diensten leveren of anderszins zijn met hun werk elders zichtbaar zijn. Door inzet van CC3 kunnen wij voldoen aan de aanhoudende vraag naar huren in Coehoorn.

Onderwijs in Coehoorn
Daarnaast willen wij in CC3 -De Coehoorn minimaal 3 ruimten beschikbaar houden voor losse vergaderingen, expo’s, meetings, debatten, onderwijs. Daarbij kunnen mooie cross-overs ontstaan.
Onze ambities voor een sterke betrokkenheid van ArtEZ, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Universiteit staan nog helemaal overeind. De invulling zal vooral op projectbasis zijn. Wij bieden hen graag de brede mogelijkheden in het hele Coehoorn-project aan om de banden met deze belangrijke instituten aan te halen.
Inmiddels zijn er al samenwerkingen met ArtEZ en Radboud en die met de HAN zijn in voorbereiding.

Ontmoeten en muziek
Inmiddels bestaat ons projectcafé Stella by Starlight een half jaar. En nu al heeft het team van Steven en Ruben naam gemaakt als gastheren en -vrouwen van dé plek waar je voor kleine muziekoptredens komt, een lekkere maaltijd, een geurende koffie, in de bank een boek te lezen of een bespreking af te spreken. Stella is een weerslag van Coehoorn: iedereen is welkom, van oud tot jong, van hipster tot zakenman/-vrouw, creatief of juist niet. Bezoekers komen inmiddels ook van buiten Arnhem. Ook zijn we heel blij met de komst van MeeM in de Coehoornstraat 8. Een mooie nieuwe horecagelegenheid in een eigen sfeer en ook in de heerlijke wijk Coehoorn.

De huiskamer van Coehoorn
Onze huiskamer in Coehoorn & Co heeft in 2014 ook al de eerste bezoekers mogen begroeten. Het team van Tom & Stefanie (KunstLAB Arnhem), Sjertsje  en Renée (reserveringen) hebben al veel bijzondere activiteiten tot stand gebracht in deze ontspannen plek. En er komen in 2015 nog hele mooie activiteiten aan waarbij verbinding wordt gemaak tussen kunst, creativiteit en techniek.
En velen hebben de weg er naar toe al gevonden. We zullen met de flexplekken van Coehoorn & Co in dit jaar stevig aan de weg timmeren voor een grotere bekendheid.
Op de 1e etage zal in januari de Boardroom worden geopend. Een bijzonder ingerichte ruimte bedoeld voor bedrijven en andere (overheids-) organisaties die een dag rustig ‘op de hei’ willen vergaderen en dat in een inspirerende omgeving willen doen. Meer informatie hierover via reserveren@coehoorncentraal.nl.

Kunst is de basis voor creativiteit
Kunst is wellicht de meest autonome uiting van creativiteit. Concept, vorm en verhaal in al hun vrije uitingsvormen.
Met de artist-in-residence periode van kunstenaar Albert van der Weide, de kunstopleiding van Loukie von Freyburg in CC3 en de experimenten van het KunstLAB Arnhem, heeft kunst haar entree gemaakt in Coehoorn Centraal. Dat zouden wij graag verder willen versterken. De kans is groot dan het pand van de basisschool De Rank dit of volgend jaar dan toch beschikbaar komt voor Coehoorn Centraal. Als de school uit Coehoorn vertrekt (vanwege de moeilijke bereikbaarheid per auto), verdwijnt ook de levendigheid van de spelende kinderen in het park. Wat we er voor terug willen brengen is een lokatie waar de kunst, in al haar breedte een plek krijgt. De vorm is nog geheel open.
Daarnaast zijn er initiatieven, ondermeer van het Museum Arnhem, een van onze ‘buren’ in Coehoorn, om kunst een plek te geven in Coehoorn. Ook dat idee staat nog in de steigers, maar de trend naar een verdere ontwikkeling van Coehoorn is veelbelovend.

Miriam Windhausen, @miriamw_hausen, hoofd museale zaken, twitterde onlangs: “@coehoorncentr: Beter een goede (en inspirerende) buur dan een verre vriend. Museum Arnhem volgt en steunt jullie.”

Onderhoud en voorzieningen
Met zoveel huurders in diverse panden is het zaak om zorg te dragen voor onderhoud, veiligheid en een goede werking van voorzieningen. In samenwerking met de gemeente Arnhem (groot onderhoud), zijn twee technische mensen al bekende gezichten in Coehoorn: Onno en Onno. Zij helpen ons om onze huurders een goede werklocatie te blijven bieden tegen zo laag mogelijke kosten. Na breedband internet van Breedband Arnhem in CC1 en CC4, werken we nu aan aansluiting van CC3. Daar komt nogal wat bij kijken. Om dit mogelijk te maken moet een aparte glasvezelkabel worden ingegraven. De werkzaamheden beginnen daarvoor op zeer korte termijn.
Inmiddels worden CC2 en CC4 door schoonmaakbedrijf SMB Willems uit Arnhem wekelijks schoongemaakt. Binnenkort zal ook CC3 moeten geloven aan professionele schoonmaak.

Het Stadspark Coehoorn
Stadspark Coehoorn is het groene gezicht van Coehoorn Centraal. Parkregiseur Willem Jakobs werkt nauw samen met buurtbewoners om het park netjes te houden. Het grote plezier dat zovelen al in het park hebben gehad, bewijst de waarde van dit stukje groen in het verder versteende Coehoorn. Vooral kinderen van de naastgelegen school De Rank hebben er elk speelkwartier veel plezier, ook met de waterspeelbaan.
Toch moet ook voor het park een steviger fundament worden gecreëerd. We willen het park niet commercieel exploiteren door er particuliere bijeenkomsten/feesten toe te laten. Dat zou weliswaar beteken inkomsten voor het park, maar soms overlast voor de omwonenden. Maar hoe bekostig je dan wel het onderhoud? Hoeveel kan nog vrijwillig gevraagd worden?
In 2015 zullen we ook een betere basis voor het park moeten creëren.

De Toekomst
Met het grote enthousiasme (en mogen we succes zeggen?) over de vorderingen van Coehoorn Centraal, komt de vraag steeds meer naar voren wat over 3,5 jaar als de einddatum van 1 september 2018 wordt bereikt.
Dit jaar wordt het jaar waarin wij in nauwe samenwerking met de gemeente Arnhem Coehoorn Centraal een permanente basis willen geven. Dat is geen ‘fluitje van een cent’, maar we gaan er toch mee aan de slag. Al deze week! Het proces luistert nauw, dus we kunnen niet elk detail melden, maar wat we kunnen delen zullen we aan jullie berichten, online of op speciale bijeenkomsten. Wel kunnen we melden dat wij inzetten op een uitkomst die tot voordeel is voor onze huurders, die wij als onze partners beschouwen in dit avontuur, de gemeente, als vertegenwoordiger van de Arnhemse gemeenschap en de stichting Coehoorn Centraal die veel effort in het project heeft gestoken.
We gaan de uitdaging aan om Coehoorn Centraal in 2015 een duurzame toekomst te geven!