Zo door Coehoorn wandelend loop je nietsvermoedend de meest opmerkelijke ontwikkelingen voorbij. We maakten al eerder melding van ‘Kozie‘, het geluidmakende knuffelkussen dat kan rekenen op veel belangstelling in de geestelijke gezondheidszorg.
Nu wordt de bekisting gesloten van een wel heel opmerkelijk instrument: ‘Tactile Orchestra’.
Mooie dingen
Als kunst en techniek elkaar ontmoeten, kunnen er mooie dingen gebeuren. Zo werd de afgelopen weken in de kelder van CC3-De Coehoorn een muzikale wand ontwikkeld. In eerdere uitvoeringen was hij al eerder te zien in Nijmegen, tijdens het Oddstream-festival. Later zou een nieuwe versie tentoongesteld worden in Museum Arnhem.
Maar wat doe je als een museum uit New York je benadert met de vraag of je een heel speciale uitvoering wil ontwikkelen voor hun museum? Tom Kortbeek en Roos Meerman, twijfelden geen moment: doen!
Het was immers het Cooper Hewitt Design Museum dat op een steenworp afstand ligt van het eveneens fameuze museum Solomon R. Guggenheim Museum.
Big!
En een speciale editie krijgen zij in New York, uiteraard niet alleen fraai vormgeven, maar ook Amerikaans groot: maar liefst ruim 6 meter lang. Het doek kun je gerust met meerdere personen bespelen. De meest fantastische geluiden vullen dan de ruimte.
Verbaasd waren ze, beetje overdonderd, toen de mail op het scherm kwam van Cooper Hewitt Design Museum. ‘Of we een speciale editie voor hun museum konden maken’, blikt Roos terug. Nou dat kon.
Met man en macht werd in CC3 in Coehoorn op speciaal vervaardigde gebogen houten panelen een web aan draden aangebracht. Daaroverheen kwam het zwarte donszachte doek.
Aan de achterzijde, onzichtbaar voor bezoekers, de electronica die alle geluiden aanstuurt. ‘Dat was wel even een klus dat inregelen,’ stelt Tom Kortbeek, een van de bouwers. ‘Het luistert heel nauw. Daarom gaan we binnenkort zelf naar New York om het werk ter plaatse in te regelen.’
Formaliteiten
Als je creatieve makers ergens niet mee moet lastig vallen is het wel met formaliteiten. En die waren er volop. Zaken doen met de Verenigde Staten is geen sinecure aldus Tim Rouschop, de zakelijk leider. Zo moet worden verklaard dat geen enkel onderdeel uit een land komt waarvoor Amerikaanse sancties gelden. Een toevallig batterijtje uit Noord-Korea kan al voor forse problemen zorgen, en maakt je zelfs voor de Amerikaanse wet strafbaar, ook als Nederlander. Veel uitzoekwerk, en pakken papier dus.
Maar morgen kan het werk in speciale bekisting naar New York. Gevlogen, dus snel.
Daarna volgt het inregelen in New York. Er zijn vervelender reisjes te bedenken zal het team van KunstLab Arnhem hebben gedacht.
We moesten even wachten met de bekendmaking, omdat het museum in New York de eerste communicatie over dit werk wilde verzorgen.
[Created in Coehoorn]
Het zal niemand verbazen dat de Coehoorn Community stinkend trots is op deze prestatie van het team van KunstLab Arnhem.
Als het de Creatieve Community Coehoorn is gegund om ook na komende september in een nieuwe vorm door te kunnen gaan, kan Arnhem nog wat beleven!