Kozie: als kunst en techniek elkaar ontmoeten

Als kunst en techniek elkaar ontmoeten, kunnen er mooie dingen gebeuren. Zo kon Art Officials deze week bekendmaken een nieuwe BV te hebben opgericht: Kozie BV.
Een bijzonder verhaal over de weg van kunst, naar techniek en door naar de markt. Onverenigbaar lijkende werelden verenigd in Coehoorn Centraal.

Een klein hokje zonder verwarming en internet
Tom Kortbeek is samen met Roos Meerman, Stefanie Hesseling en Tim Rouschop het kernteam van KunstLAB Arnhem.
Tom is destijds als een van de eerste geland in Coehoorn Centraal. Dat was begin 2014: ‘Ik ben in januari jarig en ik weet nog hoe ik met een taartje hier om verschillende redenen feest vierde.‘ Tom sprak in het begin met Paul de Bruijn over zijn ideeën die hem vertelde van toen nog vage plannen voor Coehoorn. Tom begon met Stefanie Hesseling in ‘het kleine hokje in CC2, zonder verwarming en internet‘, herinnert zich Tom.
Waar Tom zich aan stoorde was dat bij het zetten van de handtekening onder het diploma, alle faciliteiten van de opleiding je worden afgenomen. ‘Toen dacht ik, eigenlijk moet er een plek zijn waar je je na je studie ook nog (verder) kan ontwikkelen, waar je met andere mensen over creatieve maakprocessen kan nadenken en daar stappen in kunt zetten.‘ En via Peter Groot en Paul de Bruijn, beide initiatiefnemers van Coehoorn Centraal, kwam Tom in contact met het project Coehoorn Centraal.
De masterclass ‘Blikwisseling’* waarin kunstenaars en ‘techneuten’  samenwerkten, was voor Tom een eye-opener. Het zou hem aanzetten die werelden in zijn werk actief te gaan verbinden.
Op zoek naar geschikte plekken om te experimenteren kwam Tom in Coehoorn uit. Het zou uiteindelijk uitgroeien tot wat nu KunstLAB Arnhem is gaan heten.

Van KunstLAB naar Art Officials
Uiteindelijk groeide KunstLAB door naar Art Officials, waarin de bedrijfsmatige activiteiten werden ondergebracht. Daarmee geschiedde precies dat waar het project Coehoorn Centraal voor staat: vanuit alternatieve bronnen en denkwijzen (die de kunsten als geen andere sector bieden) komen tot tastbare voor de samenleving relevante producten.
Uit kunstzinnige experimenten ontwikkelde zich ‘Tactile Orchestra’, een groot doek waarbij bij aanraking geluiden, muziek of tekst, wordt voortgebracht. Inmiddels is het fenomeen al in diverse exposities te zien geweest, en momenteel wordt gewerkt aan een speciaal exemplaar voor expositie in New York.

Bij de notaris voor de oprichting van Kozie BV.

Kozie: knuffelkussen met geluid
Inmiddels is het ‘Tactile Orchestra’ doorontwikkeld naar ‘Kozie’. Een klein exemplaar in de vorm van een kussen. De zorgsector is zeer geinteresseerd omdat de relatie van tast en geluid vooral bij mensen met dementie een positieve uitwerking kan hebben.
Vandaar dat afgelopen week er een aparte BV is opgericht om Kozie in productie te brengen. Ook daar wordt maatschappelijk ondernomen. Zo zal Kozie waarschijnlijk in Arnhem worden geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook het textiele materiaal van de prototypen zal worden vervangen door een kunststof gemaakt uit gerecylcled afvalplastic. Ook van een Arnhems bedrijf.
Kunst, ondernemerschap, maatschappelijke verantwoordelijkheid, lokaal en duurzaam. Het is een bijzondere reeks, maar de oplossingen van veel van de huidige problemen moeten in deze nieuwe sectorcoalities worden gezocht.
En daar is het in Coehoorn Centraal nu net om begonnen.

Lees ook: TEDx over de ‘9th art’.
Lees ook: Über Pflanzensignale, Musik, Arduino und die Niederlande