Coehoorn Centraal van start

arnhem_coehoorn_opening_peter
V.l.n.r. Paul de Bruijn en Peter Groot (foto: Albert van der Weide).

Arnhem 2018…
Openingstoespraak Peter Groot

Het is zonnig op deze zaterdagmiddag wanneer de ICE trein vanuit Düsseldorf station Arnhem binnenrijdt. De bijeenkomst in Düsseldorf met de burgerinitiatieven aldaar was zeer vruchtbaar en we hebben snode plannen gesmeed om de band tussen de beide steden, die de afgelopen jaren al zeer versterkt is, nog verder aan te halen. Jammer dat Burgemeester Kaiser deze keer niet mee kon, maar mede dankzij zijn inspanningen is de Arnhems blik het afgelopen jaren langzaam meer oostwaarts gekeerd.

In de trein heb ik mijn aantekeningen van de bijeenkomst uitgewerkt en ondertussen kon ik een gesprek volgen tussen twee Amsterdamse modeontwerpsters die voor me zaten en met wie ik gelijktijdig instapte in Duitsland. De jongste van de twee melde haar reisgenoot dat ze met terugwerkende kracht spijt had van haar beslissing om na haar studie bij ArtEZ te vertrekken naar de hoofdstad. Als ik in de gaten had gehad dat het creatieve ondernemers klimaat in de stad zo snel zou veranderen was ik destijds zeker gebleven, vertelde zij overtuigd.

In de stationshal is weer een filmploeg bezig met het maken van opnamen van het bijzondere complex. Sinds de oplevering eind 2014 is het niet meer van de architectuurblogs verdwenen en wekelijks lopen er nationale en internationale architectuur liefhebbers met open mond door het station te dwalen.

Voor het station, ter hoogte van het info centrum Coehoorn Centraal, staat een goedlachse informatrice een groepje Japanners te woord en enkele ogenblikken later splits de groep zich in tweeën, één deel loopt naar Hotel Blanc en een ander deel naar Hotel Coehoorn Centraal, dat overigens door de oudere generatie Arnhemmers nog steevast wordt aangeduid als Hotel Haarhuis. Ik ben benieuwd of deze groep Aziaten speciaal voor het internationale Congres “The Art of Making” dat morgen begint in Congrescentrum CC3 naar Europa is gekomen.

In de Coehoornstraat is het gezellig druk, de terrassen zijn goed bezet en ondanks het feit dat er op de zaterdag geen lesactiviteiten zijn bij ArtEZ, lopen er opvallend veel studenten rond. Halverwege de straat proberen twee jongens een prototype uit van een soort kruising tussen een fiets en een skateboard. Dat de besturing nog wat doorontwikkeld moet worden is duidelijk, al heeft deze versie wel een grote amusementswaarde voor het terraspubliek.

Bij de Moetkunsten loopt een jong stel met een klassieke design slaapbank naar buiten. Voor mooi vintage-design blijf altijd een markt, al zie je dat de laatste jaren er ook in deze winkel steeds meer eigentijdse ontwerpen van de jonge garde wordt verkocht.

Op de hoek met de Korte Coehoornstraat is de transformatie van de plint in volle gang. Door de verhuizing van de kappersopleiding naar een groter pand aan de noordzijde van het station is het mogelijk om hart van het gebied een keur van kleine winkel-ateliers te realiseren waarin diversiteit van de Arnhemse creatieve maak-industrie zich kan presenteren. Tijdens de opstart van Coehoorn Centraal was nooit voorzien dat deze plint vrij zou komen en het blijft wonderlijk om te beseffen dat door de komst van ons initiatief ook andere bedrijfstakken profiteren van de nieuwe energie in de wijk.

Langzaam slenter ik naar de Open Work Space CC2 in de Bergstraat. Ik ben iets te vroeg voor m’n afspraak dus ik kan mooi nog even op het terras dat grenst aan het Coehoorn-park wat drinken en bestel een verse munt-thee met een Hommeltje. Lachend zegt de serveerster dat ze dan eerst even moet oogsten en vervolgens loopt ze gewapend met een schaar in de richting van de goedgevulde plantenbakken even verderop, waaraan  zojuist door een groep vrijwilligers het nodige onderhoud is gepleegd.

Ik zie een lege plek op terras naast een groep muzikanten die, zo te zien aan de rode gezichten, flink te keer zijn gegaan in de oefenruimtes in de kelder van het complex.

Vanaf mijn plek op het terras heb ik prachtig uitzicht op de achterkant van de voormalige school in CC5. In de ontwerpstudio’s is het zo te zien een drukte van belang, door het symposium dat morgen start hebben de ontwerpers een geweldig podium om hun werk te exposeren en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Ik heb zelfs gehoord dat een aantal ontwerpers de beurs in Milaan dit jaar laat schieten om hier te exposeren.

De afspraak die ik zo meteen heb is met een groep afstudeerders van de HAN. Zij hebben voor hun afstudeerwerk in samenwerking met een pas afgestudeerde ArtEZ productontwerper een nieuw concept van 3d-printen ontwikkeld en het komende jaar willen ze dit idee uitwerken in een nieuw bedrijf. De investeerder hiervoor had zich al aangemeld tijdens de presentatie van het concept tijdens één van de roemruchte Coehoorn pitch-borrels.

Tijdens het wachten op m’n afspraak beantwoord ik even m’n mail en onder het typen krijg ik een Skype oproep van m’n dochter. Dankzij het snelle WiFi in het gebied zie ik glashelder een van enthousiasme stuiterende jongedame die me doodleuk vertelt dat ze kamer heeft gevonden op steenworp afstand van de academie en dat ze dus vanaf het komende studiejaar het huis uit gaat….en dat is dan zo’n spaarzaam moment waarop je even betreurt dat niet alles blijft zoals het jaren lang was.