SBS6 filmt groen en duurzaam Arnhem

Coehoornpark krijgt nieuwe groene en mediale impuls

Lodewijk Hoekstra (SBS6) en Willem Jakobs (Coehoorn Centraal) om 9.15 uur, bij de start van de opnamedag.

Nog amper een week geleden een bericht van SBS6. Of zij opnamen van Coehoornpark en andere groene plekken in Arnhem zouden kunnen maken. Voor het veel bekeken groen-programma ‘De grote Tuinverbouwing’. Geplande datum 7 augustus.
Terwijl het Coehoornteam nog over de wereld was uitgezwermd om van een welverdiende vakantie te genieten, vlogen de mails en sms-en over en weer. Ja, natuurlijk wilden wij dat.
En zo geschiedde, een dag met Lodewijk Hoekstra, een ‘oude-bekende’ van het Coehoornpark. Met in de middag 37 graden op de thermometer.

De dag begin bij het project ‘Beekie’, een speels heringerichte speeltuin bij een school bij de Walburguskerk. ©️

Lodewijk, na 5 jaar terug in het park
Wat een leuk weerzien, wat is het mooi geworden.‘ Na 5 jaar is Lodewijk Hoekstra zichtbaar verrast terug in Coehoorn. In 2013 legde hij samen met Nico Wissing met hun bedrijf NL Greenlabel het Coehoornpark aan. Een eerste avontuur in zijn soort voor Lodewijk en Nico. Een enorme investering in tijd, geld en middelen. Met medewerking van de gemeente ontstond zo een door velen zo geliefde ‘verborgen’ groene plek in het versteende hart van Arnhem.
Samen met toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma en voormalig wethouder Gerrie Elfrink opende Lodewijk op 14 november 2013, in de stromende regen, het Coehoornpark (video).

We nemen om 9.15 uur de dag door. De temperatuur is ons nu nog genadig.
Trots laat Willem het project ‘Beekie’ zien. ‘Eigenlijk is het Coehoornpark de moeder van dit project, daar deed ik de ervaring op‘.
Kinderen spelen met de beek, en geven voor de camera hun reactie op deze groene en schaduwrijke speelplek.

En nu SBS er toch is, laten we Lodewijk ook graag de beek zien. ©️

Niet ver van het project ‘Beekie’ ligt ‘de beek’. ‘Ook weer een project van ongehoorzame burgers?‘, vraagt Lodewijk Hoekstra. ‘Nou‘ repliceert Willem, ‘het gaat om een burgerinitiatief, van de stichting Jansbeek boven Water’, tactisch het antwoord vermijdend of zij vallen in de categorie ‘ongehoorzame burger.
We spotten verschillende groepen visjes, goudkleurig en kleine zwarte. ‘Niet zo gunstig‘, oordeelt Lodewijk. Geduldig legt Willem voor de draaiende camera, en inmiddels in een opdringerige zon, uit hoe de beek tot stand is gekomen. Een goed project dat ons helpt om de verhitting van de stad te reduceren en bij stortbuien het water af te voeren. Lodewijk: ‘Kijk die vlinders en bijen eens, is dat niet mooi?

Als parkregisseur heb je zo je privileges. Zo mag je in het park parkeren, mits je een boom op de passagiersstoel hebt. ©️

Het is tijd om verder te gaan…
Tegen het einde van de ochtend gaan we naar Coehoornpark. Daar ligt de bron van inspiratie voor andere projecten van Willem. Het is immers een experiment.
We praten Lodewijk en zijn crew bij over de achtergronden van het Coehoornproject. Dat het Coehoornpark het meest gelukkige bedrijfsongeval van het project Coehoorn Centraal is.
Het project zelf gaat over het tot stand brengen van een inspirerende community voor (startende) creatieve ondernemers. In een zestal van de gemeente gehuurde gebouwen werken nu zo’n 70-80 ondernemers. Dit jaar zal een deel van de panden via verkoop in handen van stichting Coehoorn Centraal en ondernemers over gaan. Over de andere panden lopen nog gesprekken met de gemeente.

Het park maakt onderdeel uit van een bredere inzet voor een alternatieve gebiedsontwikkeling. Daarbij spelen aspecten als milieu, waterbeheersing, opvang hitteperioden, sociale ontmoeting, reductie fijnstof alsmede bevordering van een gevoel van eigenaarschap een belangrijke rol.
Daar ziet Lodewijk wel wat in. ‘Dit is natuurlijk baanbrekend wat jullie hier tot stand hebben gebracht. We kunnen dit samen verder brengen.‘ We besluiten daarop terug te komen. Eerst moet er gewerkt worden. De camera gaat aan…

Het Coehoornpark
Ons park wordt het begin en einde van de reportage, al nemen we het in andere volgorde op.
Met de ‘huiskamer van Coehoorn’, Stella by Starlight, op de achtergrond spreken Lodewijk Hoekstra en Paul de Bruijn, mede-initiatiefnemer van Coehoorn Centraal, over het ontstaan van het project. Hoe het park daaruit is voorgekomen. En hoe zo een geïmproviseerd parkeer- en opslagterrein in 2013 tamelijk onverwacht tot het Coehoornpark werd.
Natuurlijk weet Lodewijk het wel, want hij was betrokken bij de aanleg en opening van het park. De crew is tevreden over het verloop van de opnamen: ‘jullie kunnen jullie verhaal helder en enthousiast voor het voetlicht brengen.

De beek, dat model stond voor ‘Beekie’, mag niet ontbreken als het gaat om het Coehoornpark. Gelukkig staat er vandaag net water in de beek. ©️

De temperatuur wordt stilaan ongenaakbaar: 37 graden, in de schaduw wel te verstaan! We pakken de lunch en veel vocht.
Aan de tafel naast ons zitten twee vriendinnen. Een draait zich om: ‘Bent u Lodewijk Hoekstra?‘ Lodewijk knikt bevestigend. ‘Ik zei al tegen mijn vriendin, dat is toch die tuinman van tv. Weet u’ gaat zij verder, ‘wij zijn hier vaker. Het maakt ons zo blij dit park. We hebben vorige keer die potkachel daar aangestoken. We dachten dat het wel mocht. Zaten er de hele avond omheen, tot het park dicht ging. Echt, dit park moet blijven.’

Het laatste deel van de uitzending zal worden ingenomen door handen-uit-de-mouwen. Lodewijk heeft een vrachtwagen vol met de meest uiteenlopende planten meegenomen. ©️

Aan het werk
We gaan aan de slag. Het team van SBS6 heeft een onvoorstelbare hoeveelheid planten voor het park meegenomen. Sommige kijkers naar het programma schijnen te denken dat de planten na de opnamen weer in de vrachtwagen worden geladen. Wij kunnen iedereen verzekeren dat alle planten de grond in zijn gegaan. Het is een prachtig geschenk, waarvoor wij Lodewijk en SBS6 zeer dankbaar zijn.

Regisseur Janneke Smit overlegt over hoe e.e.a. in beeld gebracht zal worden. De samenwerking met de crew is zeer plezierig. ©️

De hitte is moordend
We staan in de volle zon. Daar wordt die 37 graden ruimschoots overschreden. Maar iedereen buffelt maar door. Zoveel planten die de grond in moeten. Grond die door de aanhoudende droogte keihard is geworden.
Lodewijk is duidelijk een man van aanpakken. Onvermoeid, en schijnbaar niet onder de indruk van de hitte, gaat de schep in hoog tempo in de grond. Het is bijna geen doen. Slechts enkele minuten van zijn arbeid worden in beeld gebracht.
De trouwe buurtbewoners en vrijwilligers Gerrie en Diana moeten hun leeftijd in acht nemen: veel drinken en even uitzweten in de schaduw. Diana: ‘Weet je Paul, ik heb door mijn vrijwilligerswerk in het park en mijn betrokkenheid bij het project, zoveel nieuwe contacten opgedaan. Ik ken nu heel veel mensen.‘ Het zoveelste bewijs van het verbindende en sociale karakter van het park. Dit heeft de buurt, elke buurt, zo hard nodig. In zoveel buurten is eenzaamheid onder ouderen een groot probleem.

Buurtbewoner en vrijwilliger in het park van het eerste uur Diana, in de volle zon aan het werk: ‘Gisteren ben ik het huis uit gevlucht voor de hitte. Lekker de avond doorgebracht in het koele park.’

Zij was hier eerder dan wij
Als we even pauzeren voor de heerlijke broodjes en drankjes van Stella by Starlight, horen wij de luide, maar toch onverstaanbare woorden van een vrouw. Ze kijkt onrustig om zich heen. Staat op, loopt weg, maar keert weer terug op de stoel in de schaduw. Zij lijkt in haar eigen wereld. ‘Deze mevrouw was hier eerder dan wij‘, stelt Willem Jakobs, ‘het is eigenlijk haar huis, haar thuis.‘ Regelmatig krijgt zij wat te drinken aangeboden van de medewerkers van Stella. Zo ook vandaag. Niemand stoort zich aan haar. Het is eigenlijk ook haar park.
Inmiddels komt een journalist en fotograaf van De Gelderlander langs. Het is immers wel een bijzondere dag voor het park en het project.

Buurtbewoner en parkvrijwiliger van het eerste uur Gerrie, houdt een stevig pleidooi voor het park, ook zo langzamerhand Gerrie’s park.

Uitzending
Dit was voor alle betrokkenen bij het park en het project een onvergetelijke dag. Van 9.30 tot 17.00 uur hebben Lodewijk en zijn crew met grote interesse en zorgvuldigheid onze passie in beeld gebracht. Het moet toch iedereen wel duidelijk zijn hoeveel waarde dit park inmiddels heeft gekregen. Hoeveel mensen van haar houden. Hoeveel koelte zij buurtbewoners en andere bezoekers al heeft gebracht. Hoeveel stortbuien zij de komende tijd weer met gemak in haar bodem opneemt. Hoeveel fijnstof zij uit de vervuilde lucht van de naastliggende verkeersader heeft gefilterd. Hoeveel zij voor de bio-diversiteit van dit totaal versteende deel van de stad betekent. En vooral, hoeveel plezier zij al zovelen heeft gebracht door haar ‘ongeordende’ karakter en ontspannen sfeer.

Wie de uitzending van ‘De grote tuinverbouwing‘ van Lodewijk Hoekstra wil bekijken, kan dat doen zaterdag 15 september om 17.00 uur op SBS6. Hou de tijden in de gaten. Die kunnen enigszins veranderen.

Dank aan Lodewijk Hoekstra, regisseur Janneke Smit en crew voor deze geweldige dag en de grote interesse die jullie in ons werk hebben getoond.