Coehoorn hijst de vlag in New York

Hoe het KunstLAB en Studio Roos Meerman de New Yorkse zintuigen prikkelt.

Het team van KunstLAB Arnhem op bezoek in New York voor expositie van hun ‘Tactile Orchestra’.

KunstLAB Arnhem exposeert in New York! KunstLab en Studio Roos Meerman presenteren Tactile Orchestra bij het Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum in New York.
Van 13 April tot 28 Oktober is een op maat gemaakte versie van Tactile Orchestra onderdeel  van de expositie “The Senses: Beyond Vision”. Tactile Orchestra is een installatie waarbij aanraking wordt vertaald naar geluid en vormt door het gebruik van smart textiles een cross-over tussen interactie en performance. “The Senses: Beyond Vision” laat zien hoe sensory design problemen kan oplossen en het leven voor mensen kan verbeteren, inclusief dat van mensen met een zintuiglijke handicap.

Op maat gemaakt 
Speciaal voor “The Senses” werd er een zes meter lange versie van de installatie ontworpen en gebouwd, waarmee het de grootste variant is van Tactile Orchestra die ooit gemaakt is. Roos Meerman en Tom Kortbeek, de initiators van het project, zien het nieuwe ontwerp als een unieke kans om te experimenteren met maat, vorm én geluid. Aan een speciale sessie met Nederlands orkest Zapp4 en DJ Jan Bang, werd een grote variëteit aan geluidsfragmenten ontleend, waardoor de nieuwe installatie een ongekend aantal mogelijkheden biedt aan de gebruiker.

Smart orkest
Tactile Orchestra toont een zachte, harige oppervlakte die reageert op aanraking. Door de stof te aaien komen er bijzonderen klanken tevoorschijn, door met meerdere mensen de installatie te bespelen functioneert de installatie als een geheel orkest. Zo kan er op dit smart textile instrument iedere keer weer een totaal nieuwe symfonie gemaakt worden. Tom Kortbeek (KunstLab): “Participatie en samenwerking worden vaak genoemd als oplossingen voor maatschappelijke problemen. Maar wat betekent dat eigenlijk, meedoen, betrokken raken? Wat is de beste manier om samen te werken en samen tot iets nieuws te komen? Tactile Orchestra verkent de betekenis van deze vragen op een laagdrempelige manier.” 

Roos Meerman aan het werk om het werk in te regelen.

Tactile Orchestra door de jaren heen
De installatie is oorspronkelijk ontwikkeld tijdens een artist-in-residency van Oddstream in Nijmegen. Met een achtergrond en interesse in technologie en smart textiles, vonden Roos Meerman en Tom Kortbeek elkaar in het idee om een interactieve muur te ontwerpen, die muziek maakt bij aanraking. Nadat het eerste prototype het leven zag, kreeg het project snel veel media aandacht en was de installatie te zien op diverse exposities door het hele land. Naast de positieve reacties van het publiek, was er ook een onverwachte interesse vanuit de zorgsector. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van Tactile Orchestra tot een serie producten speciaal ontworpen om dementerende ouderen te helpen.

‘Tactile Orchestra’ wordt door (v.l.n.r.) Tom, Roos en Tim getest voordat hij op het vliegtuig naar New York gaat.

[Created in Coehoorn]
Het zal niemand verbazen dat de Coehoorn Community stinkend trots is op deze prestatie van het team van KunstLab Arnhem.
Als het de Creatieve Community Coehoorn is gegund om ook na komende september in een nieuwe vorm door te kunnen gaan, kan Arnhem nog wat beleven!

Meer over KunstLAB Arnhem en Studio Roos Meerman in hun nieuwsbrief.

Waar te zien
Barbara and Morton Mandel Design Gallery
Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum
Vrijdag 13 April 2018 tot zondag 28 Oktober 2018
“The Senses: Design Beyond Vision” wordt georganiseerd door Ellen Lupton, senior curator of contemporary design, en Andrea Lipps, assistant curator of contemporary design, Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum.