Coehoornpark, relaxpark

Ondernemers en andere bezoekers maken met plezier gebruik van de geplaatste tafels en banken/stoelen in het park.

Op een warme dag zijn alle ligstoelen en banken bezet. Ouders met hun kleine kinderen. Een student met de ogen dicht met de (studie-) boek op schoot. Een groepje ondernemers die hun lunch nuttigen.
Een korte noot over een on-Nederlands fenomeen: gratis stoelen in een stadspark.

Moet ik nu overal in het park wat drinken bestellen?
We hebben de vraag meermaals gehoord sinds in het park meer losse stoelen zijn geplaatst. Zeker met de uitbreiding van het westelijk deel van het park, waar veel extra (vaste) tafels en banken staan, werd deze vraag regelmatig aan ons gesteld.
Daarbij merken wij hoe weinig het in Nederland voorkomt dat je in parken gratis en voor niets op stoelen of banken kunt gaan zitten, zonder dat zich iemand meldt met ‘wat mag het zijn?’ Van gemeentelijke banken, die bruine of groene houten banken, weten we het: daar kun je gratis zitten. Maar al het andere meubilair moet van iemand zijn die daar geld voor wil hebben, zo gewend als we zijn aan gehuurde strandstoelen.

Parijs, London, Berlijn en Coehoorn: overal gratis stoelen
Wie regelmatig in steden als Parijs, London of Berlijn komt kent het verschijnsel: stoelen staan verstrooid over het gras van het gemeentelijke park. De horeca vlakbij, maar niemand die even je bestelling op komt nemen. Niemand die je wekt, nadat je met je boek in slaap bent gesukkeld. De stoelen behoren niet tot de nabijgelegen horeca, ook al zijn zij wel vaak door die horeca betaald.
Wie in Coehoornpark komt, kan ook lang wachten op het opnemen van een bestelling. Je moet het zelf gaan halen, of je moet geluk hebben dat iemand van Stella toevallig langs je stoel loopt, maar anders zit je de hele dag op een droogje, maar wel gratis en voor nop.

Coehoornpark is van iedereen, de ondernemers, de buurtbewoners en iedereen die er in de zon wil zitten.

Toeristen?
Inmiddels weten ook buitenlandse toeristen in het park te vinden. Doorgestuurd door bijvoorbeeld het ook in Coehoorn gelegen ‘Drijfpaleis‘. ‘Mijn Russische of Duitse gasten komen enthousiast terug. Ik stuur iedereen erheen’, aldus Ruud Hilbrands, eigenaar van het Drijfpaleis. ‘Bedenk dat ik ook in Coehoorn ben gevestigd.’ En gezien de sfeer van zijn opmerkelijke sprookjesachtige tuin en drijvende hotel, passen Coehoorn Centraal, Stella by Stella en het Drijfpaleis opmerkelijk goed bij de creatieve sfeer die straks in de hele creatieve zone te ervaren zal zijn. Ruud is blij met de ontwikkelingen binnen Coehoorn, creatief, losjes en zo mooi passend bij het creatieve Arnhem.