Ondernemers in Coehoorn: Harm Giesen

Harm Giesen in zijn Arnhemse ontwerpstudio in Coehoorn. (Fotograaf Hans Peter van Velthoven)

Coehoorn Centraal is met zo’n 80 creatieve ondernemers een van de grotere broedplaatsen van Nederland. In panden die van buiten nog ogen alsof er sinds de start van het project niets is veranderd, werken dag in dag uit bijzondere ondernemers aan mooie en innovatieve producten en diensten.
Graag stellen we in deze blog zo’n ondernemer aan je voor: Productdesigner Harm Giesen.

Passie voor wielrennen
“Als 16 jarige ging ik al productdesign studeren. Maar als mensen aan mij vroegen wat doe je, dat zei ik ‘ik ben wielrenner.” En Harm’s ambitie reikte nog verder, hij wilde profwielrenner worden. Maar zo ondervond Harm, wielrennen op dat niveau is niet zonder risico van ongevallen, en een uitval na zo’n ongeval kostte hem weer een aantal tentamens.
Productdesign kan je leren vanuit de technische invalshoek, maar ook vanuit de artistieke. ‘Ik had eigenlijk het idee dat ik naar de kunstacademie moest. Ik miste de visie bij het ontwerpen vanuit de techniek.’ Vooral de passie mistte Harm in de industriële wijze van ontwerpen. Toch werd het geen kunstacademie.
Achteraf vindt Harm het niet zo erg, de keuze voor een industriële benadering van ontwerp bleek een goede: door middel van gezamelijke projecten, Concept Car, stage, netwerk heeft Harm van beide werelden heb geleerd.

Wat drijft je?
Met veel passie heeft Harm gewerkt aan het project ‘Roger’. ‘Rodger‘ is een multifunctioneel elektrisch aangedreven lastendrager. Een project waar hij veel van geleerd heeft. Zo zou hij nu zaken rond intellectueel eigendomsrecht beter regelen. Dat ging toen niet helemaal goed. Uit dat project is wel de ontwikkeling van een bepaalde sensor ontstaan die Harm momenteel toepast op zijn passie: wielrennen.
Hij kocht zijn ‘haalbare droomfiets, geen enkel comfort, maar zó snel.
Harm gaat voor duurzaamheid. ‘We hebben geen keuze meer’. Mooie producten maken die zo goed zijn dat ze heel lang mee gaan. Ook dat is voor Harm duurzaamheid. ‘Ik wil een topproduct maken. De huidige fietscomputers zijn voor mij niet goed genoeg en ook zeker niet fraai om te zien. En dan nog €500,00! Mij stoorde zo’n sensor die je aan je wiel moet bevestigen. Heb je een aerodynamische fiets, hang je er toch weer iets aan.

Ik leer veel van andere ondernemers. Daardoor kan ik groeien.’

En nu wordt het serieus…
Harm gaat niet voor half werk. Het moet de beste fietscomputer worden, niet minder. Er zijn al genoeg ‘goede’, maar daar gaat Harm niet voor.
In januari heeft Harm een patent aangevraagd op zijn uitvinding. Een stap die volgt uit zijn leerervaring met zijn eerdere project ‘Rodger’. ‘Door zijn samenwerking met Gelderland Valoriseert heb ik een lening kunnen krijgen, en via een adviseur van de Radboud Universiteit bij een geschikte octrooi-gerechtigde terecht gekomen.
In detail legt hij uit waarom de huidige fietscomputers niet nauwkeurig zijn. Een probleem waarvoor hij denk dé oplossing te hebben gevonden. Voor een gedegen research naar de werking van zijn idee nam Harm contact op met Flanders Make, een gerenommeerd Belgisch onderzoeksinstituut voor technologisch onderzoek op gebied van mechatronica, productontwikkelingsmethodes en productietechnologieën.
Maar het oog wil ook wat, ook het design moet ook top zijn. In Denemarken is het top designbureau gevestigd van de inmiddels overleden chief designer David Lewis. Het bureau werkt veel voor het Deense audiovisuele topmerk Bang&Olufsen. Waarom niet met hem contact opnemen? En zo zat Harm kort erna in gesprek in Kopenhagen. De belangstelling is groot en men wil in Kopenhagen best een proefdesign maken voor de fietscomputer van Harm.

En dat allemaal in Coehoorn
De keuze van Coehoorn is een bewuste. Toen Harm er nu ruim 2 jaar geleden over hoorde, nam hij contact op met een van de initiatiefnemers. ‘Ik kon toen kiezen tussen een gratis winkelruimte in de binnenstad of een betaalde ruimte in Coehoorn.
Het was een hele uitgave per maand omdat Harm ook een erg grote ruimte huurde. Hij heeft er geen spijt van. In het pand waar Harm met een aantal collega’s werkt, CC7, roemt hij de fijne contacten met de andere ondernemers in het pand. ‘Als iemand ergens mee zit, dan help je elkaar. Dat geeft zo een band met elkaar. Dat is zo fijn van deze plek. Dat is de reden waarom ik zo graag hier zit. Dit is een plek met cohesie, een groepsgevoel.
Volgens Harm is er een ‘buurtje’ ontstaan. Bij het over straat lopen, op weg naar Stella by Starlight, blijf je collega’s groeten. De ondernemers gebruiken elkaar als klankbord. ‘Ik leer veel van andere ondernemers. Daardoor kan ik groeien. Ik wil een bedrijf worden, niet als kleine zelfstandige blijven werken.
Voor zijn product krijgt Harm regelmatig bezoek van investeerders of andere mensen ‘met stropdas’. ‘Als die hier eenmaal zijn, in mijn studio of in Stella, dan blijven ze vaak nog een tijdje zitten omdat hen de sfeer zo aanspreekt. Maar later, als ik geen afspraak met hen heb, zie ik ze ook weer bij Stella zitten.

‘Als dit zou ophouden, verdwijnen er een aantal bedrijven met groeipotentie echt naar Amsterdam.’

Zie je een toekomst voor Coehoorn?
Het valt Harm op dat veel mensen nog denken dat hier een aantal kunstenaars in kraakpanden zitten. En dat is het juist niet. Er werken dagelijks zo’n 80 ondernemers hier en die betalen gewoon huur. Niet de hoogste, maar ook niet bepaald goedkoop te noemen.
Voor Harm is het duidelijk: we moeten de volgende stap maken. De panden moeten opgeknapt worden. Hij wil ook de mogelijkheid hebben om op deze plek te groeien. Harm: ‘De productie van zijn vinding kan elders op een industriële lokatie in Arnhem plaatsvinden, maar de broedplaats, innovatie en management, moet echt hier in Coehoorn plaatsvinden.
Harm ontvangt hier zijn investeerders. En die voelen zich goed in de informele, maar toch professionele sfeer van mensen met ambitie. ‘Hier zitten bedrijven met groeipotentie, sommigen groeien al in medewerkers’, aldus Harm. Wellicht dat in de toekomst een vorm van bedrijfskundige of financiële ondersteuning van ondernemers onderdeel van Coehoorn zou kunnen uitmaken.
Wat als Coehoorn na 2018 stopt? ‘Ik weet dat een aantal erg goede ondernemers eerst naar Amsterdam wilden om hun bedrijf daar te vestigen. Maar die zitten nog in Coehoorn. Maar als dit zou ophouden, verdwijnen er een aantal bedrijven met groeipotentie echt naar Amsterdam. Er is in Arnhem geen alternatief voor Coehoorn.
We sluiten het interview af in de hoop dat Coehoorn voor de Arnhemse ondernemers behouden blijft.