Sociale Arnhemse schoenenfabriek wil doorgaan

Handgemaakte kwaliteitsschoenen gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Arnhem heeft sinds een aantal maanden weer een echte schoenenfabriek: Dukskoen. In een voormalig schoolgebouw aan de Coehoornstraat worden leren schoenen met de hand gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om door te groeien tot een volwaardige schoenenfabriek, is Dukskoen op zoek naar aanvullende middelen. Daarom wordt het publiek nu gevraagd om hieraan bij te dragen door middel van crowdfunding, eventueel in ruil voor één van de eerste paren schoenen.

De crowdfundingactie moet een brug slaan tussen de eerste fase van Dukskoen en de toekomst. In de opstartfase worden mensen met een bijstandsuitkering opgeleid tot productiemedewerker. De kosten hiervan zijn betaald uit diverse fondsen en een lening. Dukskoen staat nu voor een grote, volgende stap: het produceren en verkopen van grote aantallen schoenen zodat de mensen in dienst kunnen komen en modestad Arnhem een echte schoenenfabriek rijker is.

“Ik kan van alles en ben niet ziek, dus ik wil werken.”

Martijn Duk, oprichter van Dukskoen: “We zijn sinds juni 2016 bezig met de opleiding. Sommige collega’s hadden al veel ervaring met het werk zoals Mohamad die in Syrië schoenmaker was. Anderen moesten nog erg veel leren en zijn nu bijna zo ver dat ze samen als groep echt goede schoenen kunnen maken. De productie is nog niet 100 procent op de rit. Om deze laatste stap te zetten, hebben we mensen nodig die ons plan steunen en een bijdrage willen leveren.. Als we ervoor kunnen zorgen dat we ieder jaar een bepaald aantal schoenen kunnen maken en verkopen, kunnen we verder investeren in Dukskoen en lonen betalen. Zonder die zekerheid zijn de risico’s te groot en kan ik het voortbestaan van Dukskoen niet garanderen. De grootste wens van alle collega’s is om lekker aan het werk te blijven en hun nieuwe vaardigheden in de praktijk te brengen. Het alternatief is dat ze weer thuis komen te zitten en dat zou eeuwig zonde zijn.”

Er zijn verschillende mogelijkheden om Dukskoen verder te helpen.
Op www.doorgaan.nl is te zien hoe het werkt.