Kunst weer terug in Coehoorn: Arthouse Arnhem.

coehoorn_vnEen painter brengt een fraaie schildering aan op de deuren van de nieuwe galerie.

‘Ik dacht, weer nieuw gedoe naast me. Er is al zoveel naast me gevestigd geweest, en niet altijd de leukste buren. En toen kwamen jullie. Met Stella by Starlight, met het park, met al die bijzondere en creatieve mensen. Ik dacht, nu wil ik ook weer een bijdrage aan mijn buurt leveren.’
Aan het woord is buurtbewoner en buurman van Stella by Starlight Vincent Nicolaas. Geboren en getogen in de buurt en zonder verhuizing ‘ineens’ woonachtig in een heel andere buurt.

Ik wil ook wat doen
Vincent is geboren en getogen in Coehoorn. Hij kent de historie als zijn broekzak. Hij zag de wijk wegzinken in een stedelijk coma, gebruikt als afvoerputje voor stedelijke problemen en opslag van bouwmaterialen voor de bouw van het station. Nee, erg verheffend was dit plekje toen niet.
Met de komst van het project Coehoorn Centraal is de wijk uit haar boze droom gewekt. Het leeft. En hoe?
‘Met al die energie die ik nu voel als ik een voetstap buiten de deur zet, wil ik nu ook wat doen’, vertelt Vincent trots. Of wij er wat in zien. Nou zeker, maar vertel. Wat zijn je plannen?

Kunst terug in Coehoorn
‘Zelf ben ik reeds 10 jaar woonachtig in het Coehoorngebied met wortels die tot aan overgrootvaders teruggaan en in de Coehoorn reeds hun voetsporen nalieten. In alle opzichten verbonden met de buurt’, aldus Vincent. ‘In het verleden ben ik altijd werkzaam geweest bij diverse grote bedrijven. Vorig jaar besloot ik mij te bezinnen op een nieuwe toekomst. In diezelfde tijd waaide er een nieuwe wind door mijn buurt, de Coehoorn… Creatieve ondernemers namen hun intrek in de vele leegstaande kantoorruimten en met een goedlopende kroeg was er na vele jaren weer leven in de buurt. De hele wijk is in beweging en dit inspireerde mij om iets te gaan ondernemen vanuit mijn eigen huis met een leegstaande garage als perfecte ruimte voor een ‘Galerie’. Onder  de voorlopige werknaam ‘Arthouse Arnhem’ (website op komst) wil ik kunst aanbieden gemaakt door beginnend kunstenaars en creatieve ondernemers uit het Coehoorngebied.’

Vertel verder Vincent…
Kunst is voor iedereen en is een kwestie van smaak, stelt Vincent. Hij vindt het huidige winkelaanbod kleurloos; in de huidige tijd wil de bezoeker van het centrum meer dan alleen kleren en schoenen, is zijn stellige mening.
Terwijl Arnhem zich ontpopt tot kunstenaarsstad is er volgens hem van de aangeboden kunst nog weinig tot niets zichtbaar. Kunst aanbieden is een kunst op zich. ‘Arthouse Arnhem’ wil kunst op de kaart zetten in Arnhem. Het gebied Coehoorn letterlijk nog meer kleur geven door een podium te bieden voor de (beginnend) kunstenaars uit de regio.

Kansen, ook voor beginnende kunstenaars
Arthouse Arnhem moet een laagdrempelige galerie worden met een breed aanbod aan diverse kunstvormen. Vincent wil de diversiteit aan kunsten gemaakt door voornamelijk beginnend, talentvolle kunstenaars en creatieve ondernemers in het Coehoorngebied bij elkaar brengen. Ook wil hij hen ondersteunen in de promotie en verkoop, zijn oorspronkelijke vakgebied.
‘Ik wil de drempel om kunst te kopen bij het ‘gewone’ publiek verlagen door een breed aanbod te bieden in zowel prijs, formaat en vorm.’
Het is de bedoeling om actief met ArtEZ samen te werken om werken zichtbaar te maken in het publieke domein. Dat Stella by Starlight ook een kunstzinnig publiek aantrekt, kan daar zeker bij helpen.

Dikke gordijnen…
De komende weken staat Vincent nog te kwasten in zijn toekomstige galerie. Hij zoekt nog hoge dikke gordijnen voor binnenzijde van de ingangsdeuren. Iets van 3 meter hoog. Dus als je Vincent daaraan kunt helpen (of anderszins kunt helpen), ga even bij hem langs (Coehoornstraat 39) of mail naar vincentnicolaas@hotmail.com.
We kunnen niet wachten tot de opening…