Get ready voor #dedoorbraak!

coehoorn_dedoorbraak
’We gaan er voor!’ Alwin Bakker en Sander Veltmaat, adviseurs bij de provincie Gelderland hebben er zin in. Een dag knallen om Coehoorn Centraal duurzamer te maken. Een opmerkelijk project waarbij overheden in 24 uur ‘meters’ willen maken.

Gemeente Arnhem en provincie Gelderland samen voor duurzaamheid
De provincie Gelderland houdt zich op meerdere fronten bezig met energie en verduurzaming van het gebruik ervan. Zo kent zij de ’Transitie Arena’ waarbij zij vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven uitnodigt samen stappen te maken om te komen tot een meer duurzame energiehuishouding in Gelderland. Het is vanuit deze ’Transitie Arena’ dat ’De Doorbraak’ is geboren.
Op 19 maart jl. werd Coehoorn Centraal door de provincie uitgenodigd aanwezig te zijn bij zo’n arenabijeenkomst. De vonk voor het experimentele karakter van het project Coehoorn Centraal sloeg over op de deelnemers. Kunnen we niet iets concreets doen om zo’n project te ondersteunen, vroegen zij zich af. Niet met geld, want subsidies zijn een ’last resort’. Er liggen vaak nog zoveel mogelijkheden voor.
Ook de gemeente Arnhem werkt met geselecteerde partners hard aan een duurzamere stad. Met financiële ondersteuning van Expeditie Coehoorn en de gemeente Arnhem heeft Stichting Coehoorn Centraal diep in de buidel getast voor het isoleren van 1.300m2 zolder in CC3 – De Coehoorn. Maar isolatie van de andere gebouwen blijft een uitdaging bij Coehoorn en zeker de financiering hiervan!

Van dromen naar doen!
Concreet betekent dit denken en handelen. Waarom wachten op beleid, kunnen we niet direct handelen? ’De Doorbraak’ was een feit. Eén dag gaan voor dat ene doel: Coehoorn Centraal duurzamer maken.
Aan Coehoorn Centraal werd gevraagd aan welke vormen van verduurzaming wij dachten. Zo bedachten wij vier mogelijke opties.

Uitdaging 1: Isoleer de ramen van CC2 – Coehoorn & Co. Bekijk de video.

Uitdaging 2: Benut de Warmte-Koude-Opslag bij het nieuwe Centraal Station. Bekijk de video.

Uitdaging 3: Plaats een kas op het dak van CC1, boven Stella by Starlight. Bekijk de video.

Uitdaging 4: Plaatsing zonnepanelen op daken van panden van Coehoorn Centraal. Bekijk de video.

Ook al is de isolatie van CC3 – De Coehoorn al gerealiseerd, er zijn nog meer panden die wij willen isoleren.

De komende dagen zullen we van elke uitdaging onze video-challenge laten zien!
Volg daarvoor onze berichten op deze website, onze Facebookpagina https://www.facebook.com/Coehoorncentraal of Twitter https://twitter.com/coehoorncentr. Twitter je over ‘De Doorbraak’, gebruik dan de hashtag #dedoorbraak.

Maar wat doet de provincie dan anders dan zij normaal zou doen? In ’De Doorbraak’ zet zij door concreet aan de slag te gaan partijen aan om ons te ondersteunen met minimaal één van deze vier doelen. Dus zoeken naar mogelijke partijen, mailen, bellen, verbinden. Actie dus. Dat vergt moed en een andere werkwijze van bestuurders en ambtenaren.

Sociaal innoveren samen voor ’De Doorbraak’
De kracht van Coehoorn Centraal is samenwerking, samenwerking met bewoners, ondernemers en overheden. Zoveel expertise en mankracht; door bundeling kan er iets moois ontstaan. Dat is dan ook de gedachte achter ’De Doorbraak’, laat overheden samen tot concrete actie komen en experimenteren met deze vorm van werken. Overheden werken voor de burger en met ’De Doorbraak’ kan dit tastbaar worden gemaakt. Veel barrières moeten worden overwonnen. Het is niet gebruikelijk dat overheden zich direct actiegericht opstellen zonder dat daar een politiek of bestuurlijk besluit aan ten grondslag ligt. Regels en ingesleten werkwijzen kunnen daarbij in de weg staan.

Maar zei burgemeester Herman Kaiser van Arnhem tijdens zijn bezoek aan Coehoorn Centraal in augustus 2013 niet: ‘Zovelen zoeken naar voorbeelden van bestuurlijke vernieuwing, naar een andere verhouding tussen burger en overheid, maar die zijn er nog weinig. Maar hier in Coehoorn zie ik het gebeuren. In Arnhem’.

Help je mee?
We hebben vier uitdagingen en eigenlijk willen wij ze allemaal realiseren. Dat is pas echt een doorbraak! We willen Coehoorn de meest duurzame wijk gaan maken van Arnhem. We weten het, het is gekkenwerk. Want het project is vooralsnog een tijdelijk project. En hoe kun je verduurzamen als het project (vooralsnog) nog 4 jaar te gaan heeft? Dat weten we zelf ook nog niet. Daarom zoeken wij naar kennis, creatieve denkers, ervaring, materialen, voorbeelden die dat mogelijk maken.
We zoeken naar nieuwe terugverdienmodellen. Leveranciers die met ons de uitdaging aangaan en ook zelf willen zoeken naar nieuwe wegen om op het terrein van duurzaamheid tot een doorbraak te komen. Alles wat onze gebouwen duurzamer kan maken, en zich op nieuwe wijze laat financieren is van harte welkom in ons duurzaamheidsavontuur. Kan niet, is geen optie. Als mensen van woestijn bloeiende landbouwgrond en koele bossen kunnen maken, moeten wij toch onze gebouwen, ook tijdelijk, duurzamer kunnen maken!
Heb je ervaring, kennis, materiaal en energie om actief je schouders onder deze uitdaging te zetten, laat het ons dan even weten via info@coehoorncentraal.nl?
Kunnen we Coehoorn Centraal tot de Duurzaamheidsdoorbraak maken? We spreken je graag!

1 december: de dag van ’De Doorbraak’
Op 1 december ben je als participant van harte welkom op onze dag van ’De Doorbraak’. Dat is de dag van de waarheid. Meters maken. Met de overheden gemeente Arnhem en de provincie Gelderland, Coehoorn Centraal en iedereen die die dag de droom helpen waarmaken. Het programma van deze dag volgt binnenkort.
Wil je alvast weten hoe je zou kunnen bijdragen en wat dat voor jou of jouw onderneming zou kunnen betekenen? Kom dan op donderdag 30 oktober om 16.00 uur naar Coehoorn & Co in de Bergstraat 33. Wij komen dan graag in gesprek met je!

Volg onze berichten op deze website, onze Facebookpagina https://www.facebook.com/Coehoorncentraal of Twitter https://twitter.com/coehoorncentr. Twitter je over ‘De Doorbraak’, gebruik dan de hashtag #dedoorbraak.