Buurtbewoners blij met Stadspark Coehoorn

Het was een gedenkwaardige dag voor Coehoorn en Arnhem: staatssecretaris Sharon Dijksma opent het Stadspark Coehoorn. Buurtbewoners kunnen hun ogen niet geloven: 22 jaar een opslagterrein en parkeerplaats, in 2 weken door NL Greenlabel omgetoverd tot klein stadspark.

Verrassend snel
Het ging erg snel. Na een rondleiding van de initiatiefnemers door het door NL Greenlabel in Doetinchem aangelegde park, kwam amper 4 weken later het bericht dat zij ook bereid waren om in Coehoorn aan de slag te gaan. Nu schuwen we snelheid niet, maar dit ging wel in de allerhoogste versnelling. Op 4 november zouden de werkzaamheden beginnen, op 14 november zou het worden geopend.
Blij verrast, keken we nog even uit het raam van CC1. We zagen vooralsnog een parkeerterrein en opslagplaats voor materialen voor de bouw van het nieuwe Centraal Station.
Nu realiseren we ons wel dat je niet alles in de hand moet willen houden, wil zo’n groot project door veel mensen gedragen worden. Maar dit plan leek wel erg ambitieus.

Op de achtergrond
Het tempo lag zo hoog dat ook de gemeente alle zeilen bij moest zetten om alle noodzakelijke maatregelen te treffen: de auto’s moesten van het terrein, definitief, al het bouwmateriaal moest een andere plek krijgen.
Op de eerste dag van de aanleg, maandag 4 oktober, was er op het stadskantoor een spoedoverleg. Had er iemand nog gedacht aan een bodemonderzoek? Toch niet onbelangrijk voor een openbaar stadspark waar ook kinderen veilig moeten kunnen spelen.
Ter plekke regelde de afdeling milieu een spoedonderzoek. De graafmachines stonden immers al warm te draaien.
De volgende dag, dinsdag, leek het zich op een snelle realisatie even uit beeld te raken. De uitslag van het bodemonderzoek was ‘positief’, dat betekent dat er iets was gevonden. Een aanvullend onderzoek bleek nodig. De werkzaamheden werden stilgelegd.
Gelukkig bleek uit het vervolgonderzoek dat de hoeveelheid te gering was om gevolgen te hebben voor een veilig gebruik van het park.

En dan toch de opening
De vreugde was groot dat het park toch op 14 november geopend kon worden. Op de achtergrond had de gemeente nog andere formaliteiten afgehandeld zodat de aanleg geen verdere vertraging opliep.
Het was druk tijdens de opening. Er was veel belangstelling, van genodigden, betrokken ambtenaren, wethouder Elfrink en staatssecretaris Dijksma. Maar het aller belangrijkste was, de aanwezigheid van een groep bewoners van Coehoorn. Ze konden hun ogen niet geloven. Een van de bewoners zei: ‘Ik had altijd mijn jaloezieën aan de achterzijde dicht, ik wilde die auto’s en bouwmaterialen niet zien. Maar nu staan ze open. Ik kijk op een park uit!’
Terwijl de schrijvende pers en 5 camera’s snorden, genoten de aanwezigen duidelijk van dit ‘wonder van Coehoorn’.

Dank!
Het ondenkbare is gerealiseerd: een heus stadspark in 2 weken.
Dit wonder was echter niet mogelijk geweest zonder de enorme inzet van NL Greenlabel. Naast de vele manuren, hebben zij ook veel materialen geschonken aan het park. In de soms stromende regen gingen de hoveniers onverstoord door. Dank!
De gemeente heeft alle zeilen bij moeten zetten om deze tomeloze dynamiek ook formeel in goede banen te leiden. En dat is gelukt door de inzet van een aantal zeer betrokken ambtenaren van de gemeente Arnhem. Dank!
Tot slot een dankwoord aan onze parkregisseur Willem Jakobs. Hij heeft alle noodzakelijke verbindingen en noodverbanden (aan-)gelegd, knopen doorgehakt, zijn charme in de strijd geworpen om de werkzaamheden door regen en procedures heen te leiden. Dank!

En nu snel aan de slag
Het park moet nu actief beheerd gaan worden. In het voorjaar moet nog veel worden aangeplant. Samen met omwonenden en andere belangstellenden gaan we het park verder inrichten. Het moet een plek zijn voor ontspanning en activiteit.
Voorlopig zal het huidige hek nog om het park blijven staan. Het park is openbaar, maar zal in de loop van avond tot de volgende morgen worden afgesloten.
Samen met de bewoners zullen we verder werken aan een nieuw groen hart in het centrum van de stad.