Düsseldorfse ondernemers 'begeistert' van Coehoorn

dd-cc2Foto: Severin Deutschmann (r) bewondert het werk van Roos Meerman in CC7

Het liep anders dan verwacht: i.p.v. het aflopen van een strak geregisseerd programma had de ontmoeting van creatieve ondernemers uit Düsseldorf en Arnhem-Coehoorn meer het karakter van een reünie van vriendenclub. Duits of Engels, het maakte niet uit, de gesprekken liepen onafgebroken.
Een kort verslag van een dag die de basis heeft gelegd voor een duurzame samenwerking.

dd-cc3
Foto: Tom Kortbeek en Stefanie Hesseling (midden) op bezoek bij een meetup in Garage Bilk (2015).

Een aanloop van 2 jaar
Zeker het kwam niet uit de lucht vallen deze dag. Een aanloop van 2 jaar van vasthoudendheid ging er aan vooraf. Oliver Vaupel (Garage Bilk) en Paul de Bruijn (Coehoorn Centraal) die elkaar in 2014 ontmoetten op een congres in Düsseldorf georganiseerd door de provincie Gelderland, hebben twee jaar lang op de achtergrond gezocht naar mogelijkheden voor samenwerking. Het leek aanvankelijk een passie van twee: zou het niet leuk zijn als wij als buren over de grens niet wat nauwer zouden samenwerken? Maar hoe?
Een serie van ontmoetingen tussen beiden in Düsseldorf en Arnhem leidde tot een experiment waarbij Oliver een aantal keren maandelijks een hele dag in Coehoorn zou komen en Paul omgekeerd een aantal keren in Düsseldorf. Om te verkennen. Kennis te maken. Gevoel te krijgen bij elkaars plek, sfeer en netwerken.

dd-cc4
Oliver Vaupel (2e van links) tijdens een eerder bezoek in Coehoorn&Co.

Gemeenten en ondernemers
Parallel aan de contacten tussen Garage Bilk en Coehoorn Centraal bestonden er al slapende contacten tussen de Stadt Düsseldorf en de gemeente Arnhem. Het kwam in 2015 tot een afspraak voor een bezoek van Arnhem aan Düsseldorf, waarbij gemeenten en ondernemers elkaar voor een eerste kennismaking met Garage Bilk en de stad Düsseldorf ontmoeten.
Het bezoek heeft geleid tot een tegenbezoek van Düsseldorf aan Arnhem, mede gestimuleerd door de zich ontwikkelende contacten tussen Garage Bilk en Coehoorn Centraal. En zo was dan 9 juni 2016 de dag waarop een 8 personen tellende delegatie van zowel beleidsmakers van de afdeling ‘Wirtschaftsfördering’ (economie) de Stadt Düsseldorf en ondernemers uit die stad naar Arnhem kwam. De ochtend was ingeruimd voor een gemeenschappelijk programma, waarbij wethouder economie van de gemeente Arnhem Ron König de gasten uit Düsseldorf welkom heette. De ontmoeting vond plaats in de ‘Boardroom’ in Coehoorn. Na een korte presentatie over Coehoorn Centraal bracht het 18 man tellende gezelschap een bezoek aan het park (dat straalde op deze zonovergoten dag) en Arteffects.

Een lunch bij Stella by Starlight mocht natuurlijk niet ontbreken. Een van de deelnemers uit Düsseldorf over Coehoorn: ‘Als ik nu een foto van het park met al die ontspannen mensen op Facebook plaats, denken ze dat ik in Berlijn ben’.

dd-cc6
Foto: Peter Groot geeft uitleg over een bijzonder vorm van (bottom-up) gebiedsontwikkeling.

En dit is Arnhem
Uiteraard maakten de beleidsmakers en ondernemers uit Düsseldorf ook kennis met andere plekken in de stad. Rozet, Showroom Arnhem, het Feestaardvarken, het Modekwartier. Plekken die Arnhemmers al zo goed kennen en de bijzonderheid ervan alweer zijn vergeten. Maar een bezoek van mensen van buiten Arnhem herinnert ons eraan dat het nog steeds bijzondere plekken zijn.
Vanaf dat punt volgden de vertegenwoordigers van beide gemeenten een ander programma als de ondernemers. Die laatsten gingen terug naar de Boardroom om daar meer over elkaars werk te horen.
Severin: ‘Wij experimenten met verticale landbouw waardoor wij het voor landbouw benodigde arsenaal grond met 80% kunnen verminderen. Wij willen graag met deze professor (hij toont een naam) van de Universiteit van Wageningen in contact komen. Hebben jullie contacten en kunnen jullie ons bij hem introduceren?’ Ja, dat kon. In het Coehoorn-project werken mensen met nauwe contacten met ‘Wageningen’. Dat gaat dus lukken.
‘Zouden jullie niet samen met Van Hall Larenstein (hogeschool voor life sciences, natuur en duurzaamheid in Velp) een experiment in ons project willen doen?’, vroeg Paul zich hardop af? Immers VHL gaat al in Coehoorn actief worden op initiatief van Le Far West (CC7). Ja, dat wilden ze wel. We gaan contacten leggen.

Foto: Tom Kortbeek en Roos Meerman lichten hun activiteiten toe.

Blochchain-technologie en mode
Wist je trouwens dat Arnhem Bitcoin-stad van Nederland is? ‘Arnhem?’, reageerde Severin, ‘maar dan is de achterliggende blockchain-technologie ook bekend’. Het leek hier bij te blijven. Tot de beide aanwezige mode-ontwerpers (uit Düsseldorf en Arnhem) aan het woord kwamen. Düsseldorf heeft veel productie en verkoopfaciliteiten op het gebied van mode, maar het aantal mode-ontwerpers is relatief klein of verhuizen naar het hippere Berlijn’, vertelde mode-designer Marion Strehlow uit Düsseldorf aan Katja van Groningen uit Arnhem. Arnhem heeft het omgekeerde: meer mode-ontwerpers, dan productie- en verkoopfaciliteiten. En zo ontspon zich een brainstorm over de vraag of de blockchain-technologie daar een oplossing voor kan zijn. Het lijken totaal andere werelden, maar leken moeiteloos te worden verbonden. Een gecombineerd actie van de Duitse en Arnhemse ondernemers moet de mogelijkheden verder onderzoeken.

dd-cc7
Foto: Mode-designer Marion Strehlow uit Düsseldorf probeert de ‘Tactile Orchestra’ bij Roos Meerman uit.

De vonk is overgeslagen
Bij het afscheid wordt duidelijk dat het bezoek aan Arnhem en Coehoorn een grote indruk heeft gemaakt op onze gasten uit Düsseldorf: ‘super’, ‘onvoorstelbaar’, ‘professioneel’, ‘innovatief’, ‘super gastvrij’ en ‘betoverend wat ik vandaag heb gezien.’ We werden overspoeld met superlatieven, en gingen zowat als vrienden uit elkaar.
Iedereen wil verder. Dit heeft zoveel energie en ideeën opgeleverd, we gaan elkaar snel weer zien. Dat kan al weer op 1 juli als we met een speciale bustour naar startups in Düsseldorf gaan. Een  initiatief van Smart Achterhoek en StartinDUS. Als je daar nog bij wilt zijn, moet je je snel aanmelden. Er is veel belangstelling.
We gaan hier meer van horen, Coehoorn Centraal blijkt een bodem geworden van verbindende energie en ondernemerschap, dat ook ‘begeisterung’ opwekt tot over de grens.

Wat waren de ervaringen van onze Duitse gasten? Je leest het hier.